Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Буџет за 2019. повећаће стандард грађана"

Bookmark and Share

Београд 20.11.2018. Танјуг

Буџет за следећу годину биће развојни, утицаће на повећање стандарда грађана, у њему је одвојено знатно више новца за капиталне инвестиције него претходних година, а предвиђене су бројне олакшице за привреду, каже министар финансија Синиша Мали.

Синиша Мали Ф: Зорана Јевтић
Синиша Мали Ф: Зорана Јевтић

На данашњој седници Владе Србије усвојен је предлог буџета за 2019. годину и пред посланицима Народне скупштине наћи ће се следеће недеље.

Приликом израде буџета, каже министар, држава је слушала привреду и њихове предлоге, а сет пореских закона, ресорни министар ће наредне недеље бранити пред посланицима.

"Буџет за 2019. годину је конципиран на начин да се процес раста наше економије настави у будућности", каже Мали и наводи три основне карактеристике буџета за следећу годину.

Прва одлика је, каже, повећање животног стандарда грађана Србије.

"У буџету за 2019. годину је повећање свих пензија, у просеку, у односу на 2014. годину, између 8 и 13 одсто. Никада веће пензије у Србији нису биле него што су данас и него што ће бити 2019. године. Ако будемо наставили да растемо на овај начин 2019. године, јавља се још простора за повећање пензија", каже Мали.

Подсећа да је буџет скројен тако да подржи и раст плата у јавном сектору од 7 до 12 одсто.

"То повећање креће од 1. јануара 2019. године и тај новац и те плате су такође у буџету".

Од 1. јануара наредне године, подсећа, биће повећана и минимална цена рада, на више од 27.000 динара.

"Сви запослени у Србији ће видети ефекат реформи које су спроведене", поручује министар.

Друга карактеристика буџета, објашњава, је већи износ намењен капиталним инвестицијама.

"И то је оно на чему инсистира и Фискални савет и ММФ", каже Мали и наводи да је обезбеђено скоро 220 милијарди динара за капиталне инвестиције, мостове, тунеле...

Истиче да када је реч о смањењу оптерећења на зараде и укидању доприноса за незапосленост на терет послодавца од 0,75 одсто, које ступа на снагу од 1. јануара 2019. године, да је реч "о историјској одлуци која се деценијама чекала".

"Деценијама се прича да ће притисак и оптерећење на зараде да се смањи. Ево, ми то радимо и крећемо 2019. године".

Наводи да ће у Скупштини бранити заједно са законом о буџету и низ, каже, реформских закона, који превасходно у себи садрже пореске подстицаје за улагање у истраживање и развој, подстицаје који се односе на улагање у опреме и машине.

Подсетио је и на економске резултате владе и навео да за првих девет месеци стопа раста БДП-а износи 4,5 одсто.

"Смањује се незапосленост у односу на 2013. када је била преко 25 одсто. Сада је стопа незапослености испод 12 одсто. Трећу годину за редом имамо суфицит у нашем буџету, а до краја године тај суфицит ће бити 0,6 одсто БДП-а, око 28 милијарди динара. Уштедели смо и зарадили више него што смо потрошили, 28 милијарди динара".

Србија трећу годину за редом, додаје, привлачи више од 50 одсто директних страних инвестиција у региону.

Јавни дуг у односу на БДП, каже, такође пада и у односу на године раније када је био скоро 80 одсто, "данас смо већ на 56 одсто са даљом тенденцијом пада", подсећа ресорни министар.

"Слушали смо привреду, компаније, које већ раде у Србији и које планирају да дођу такође у Србију. Дефинисали смо сет закона који ће омогућити нова запошљавања, отварање нових фабрика у нашој земљи".

Мали каже да када се сагледа цео буџет и планови за наредну годину, "буџет за 2019. годину је потпуно уравнотежен" и садржи социјални аспект "који је везан за повећање животног стандарда кроз повећање пензија и плата", а с друге стране, истиче, има "снажан развојни део" који ће, закључује, омогућити привреди да буде конкурентнија и атрактивнија, а самим тим и да оствари већи раст у 2019. години.

Коментара: 1


#   Београд   буџет   Министарство финансија   незапосленост   Влада Републике Србије   финансије   Народна скупштина   Фискални савет   Синиша Мали   јавни дуг   цена рада
@Vlada_SR @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-)

  Александар, 23.11.2018.:
  Буџет (развојни)
  - растерећење привреде за 0.75%!

  Већи стандард грађана:
  - повећање прихода од пореза?!
  - повећање прихода од акциза?!

  Иначе, предлог буџета још нико није видео, као ни предлоге пратећих закона, па се не зна хоће ли бити већих намета и скупље струје, горива, путарина, или ће до повећања доћи услед повећаног промета.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима