Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шеф мисијe ММФ-а похвалио економски програм Србије - Фискални резултати су и даље добри

Bookmark and Share

Београд 05.02.2019. Бета, Н1

Мисија Међународног монетраног фонда (ММФ) сматра да економски програм Србије и даље даје добре резултате и подржава планове власти у приватизацији Комерцијалне банке и ХИП Петрохемије, изјавио је шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф на крају посете Србији.

Шеф мисијe ММФ-а похвалио економски програм Србије - Фискални резултати су и даље добри

У саопштењу, које је након једнонедељне посете објавио Руф, наводи се да је прошлогодишњи привредни раст од 4,4 процента најбржи у последњих више од десет година, као и да је годишња инфлација, која је износила два процента у децембру, наставила да се креће у доњој половини циљаног распона.

"Фискални резултати су и даље добри. Општи ниво државе је забележио фискални суфицит од 0,6 процената БДП-а у 2018. години, у складу са циљевима из саветодавног програма (ПЦИ), а јавни дуг је опао на око 54 процента БДП-а", наведено је у саопштењу, уз оцену да је даље побољшање учешћа на тржишту рада подржано "веома добрим растом запослености и падом незапослености".

Руф је истакао да је "тим ММФ-а подржао планове власти да се одлучно крене у приватизацију Комерцијалне банке и ХИП Петрохемије".

Мисија ММФ-а је нагласила и важност остварења даљег напретка у припремама, како би се обезбедила примена новог система зарада у јавном сектору у 2020. години и преласка на флексибилнији оквир запошљавања у јавном сектору.

"Разговарали смо о опцијама за јачање фискалних правила, укључујући поновно увођење индексације пензија у 2020. години", навео је Руф у саопштењу.

Указао је и на важност унапређења управљања јавним и државним предузећима у циљу подизања ефикасности и квалитета јавних услуга, наводећи да су подржали активности власти у циљу унапређења приоритизације и оцене јавних инвестиција.

Руф је казао да је ово његова последња посета Србији у својству шефа мисије ММФ-а и најавио да ће се на челу наредне мисије, која је планирана за мај ове године ради спровођења друге ревизије аранжмана, налазити Јан Кејс Мартејн.

Он је честитао Србији на "веома добром напретку који је остварила у области макроекономске стабилизације, раста и отварања нових радних места".

Бета, Н1

Коментара: 0


#   Београд   буџет   Влада Републике Србије   ММФ   БДП   јавни дуг   привредни раст   Џејмс Руф
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима