Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šef misije MMF-a pohvalio ekonomski program Srbije - Fiskalni rezultati su i dalje dobri

Bookmark and Share

Beograd 05.02.2019. Beta, N1

Misija Međunarodnog monetranog fonda (MMF) smatra da ekonomski program Srbije i dalje daje dobre rezultate i podržava planove vlasti u privatizaciji Komercijalne banke i HIP Petrohemije, izjavio je šef misije MMF-a Džejms Ruf na kraju posete Srbiji.

Šef misije MMF-a pohvalio ekonomski program Srbije - Fiskalni rezultati su i dalje dobri

U saopštenju, koje je nakon jednonedeljne posete objavio Ruf, navodi se da je prošlogodišnji privredni rast od 4,4 procenta najbrži u poslednjih više od deset godina, kao i da je godišnja inflacija, koja je iznosila dva procenta u decembru, nastavila da se kreće u donjoj polovini ciljanog raspona.

"Fiskalni rezultati su i dalje dobri. Opšti nivo države je zabeležio fiskalni suficit od 0,6 procenata BDP-a u 2018. godini, u skladu sa ciljevima iz savetodavnog programa (PCI), a javni dug je opao na oko 54 procenta BDP-a", navedeno je u saopštenju, uz ocenu da je dalje poboljšanje učešća na tržištu rada podržano "veoma dobrim rastom zaposlenosti i padom nezaposlenosti".

Ruf je istakao da je "tim MMF-a podržao planove vlasti da se odlučno krene u privatizaciju Komercijalne banke i HIP Petrohemije".

Misija MMF-a je naglasila i važnost ostvarenja daljeg napretka u pripremama, kako bi se obezbedila primena novog sistema zarada u javnom sektoru u 2020. godini i prelaska na fleksibilniji okvir zapošljavanja u javnom sektoru.

"Razgovarali smo o opcijama za jačanje fiskalnih pravila, uključujući ponovno uvođenje indeksacije penzija u 2020. godini", naveo je Ruf u saopštenju.

Ukazao je i na važnost unapređenja upravljanja javnim i državnim preduzećima u cilju podizanja efikasnosti i kvaliteta javnih usluga, navodeći da su podržali aktivnosti vlasti u cilju unapređenja prioritizacije i ocene javnih investicija.

Ruf je kazao da je ovo njegova poslednja poseta Srbiji u svojstvu šefa misije MMF-a i najavio da će se na čelu naredne misije, koja je planirana za maj ove godine radi sprovođenja druge revizije aranžmana, nalaziti Jan Kejs Martejn.

On je čestitao Srbiji na "veoma dobrom napretku koji je ostvarila u oblasti makroekonomske stabilizacije, rasta i otvaranja novih radnih mesta".

Beta, N1

Komentara: 0


#   Beograd   budžet   Vlada Republike Srbije   MMF   BDP   javni dug   privredni rast   Džejms Ruf
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima