Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гасовод до Бугарске од 2019.

rssBookmark and Share

Ниш 03.06.2015. Вечерње Новости, Јужна Србија Инфо

За четири године кренуће прве количине енергента на траси Ниш - Димитровград, вредној 80 милиона евра. Цевовод има капацитет 1,8 милијарди кубика, што задовољава 70 одсто наших потреба за гасом.

Гасовод до Бугарске од 2019.

ПОСЛЕДЊА цев на траси гасовода између Србије и Бугарске биће заварена до краја 2018. године, а прве количине гаса кренуће интерконекцијом Ниш - Димитровград од 2019. године, најавио је у уторак министар енергетике и рударства Александар Антић. Гасовод којим ће се наша земља спојити са Бугарском донеће нам још један извор снабдевања "плавим енергентом" и омогућити да Србија дође до цевовода ТАП и ТАНАП.

Антић је, после потписивања Протокола о економској сарадњи са бугарским министром економије Божидаром Лукарским, рекао да је од 150 километара трасе 60 одсто у Србији.

- Реч је о двосмерној гасној интерконекцији чији ће годишњи капацитет бити 1,8 милијарди метара кубних са могућношћу проширења капацитета - каже Антић. - Бугарска има дефинисано финанасирање тог пројекта из ЕУ, а Србија ће настојати да обезбеди средства такође из фондова ЕУ и то што је више могуће. Договорено је да ће нас Бугари у потпуности подржати у томе.

Посао у Србији "тежак" је око 80 милиона евра, а лане смо од Европе, кроз ИПА фондове, добили предлог да нам они финансирају део пројекта и то свега 14 милиона евра. Овим путем Србија би могла да добије 70 одсто својих укупних потреба за гасом, јер наша земља годишње потроши око 2,5 милијарди кубика овог енергента.

Гасовод који ће повезивати две земље значајан је и зато што повећава енергетску независност у Европи. На тасу се налази и руски пројекат "Турски ток", за који се још чека сагласност држава учесница.

- У међувремену, ми радимо као држава оне пројекте који зависе од нас - додао је Антић. - Пре свега, од нас зависи гасна интерконекција са Бугарском и ми хоћемо да је завршимо. Она нам отвара могућност да дођемо у контакт са одређеним количинама гаса који иду до ТАП и ТАНАП, али и ЛНГ терминалом у Александрополусу који ће бити повезан са ТАП, себи повећавамо број опција и могућности.

КОРИДОР 10 И ПРУГА

СРБИЈА и Бугарска у уторак су дефинисале и друге инфраструктурне пројекте, међу којима је најбитнији источни крак Коридора 10. - Свима је у интересу да се Коридор 10 према Бугарској заврши 2016. - рекао је министар Антић. - Разговарали смо и о модернизацији пруге Ниш - Димитровград што би требало да унапреди трговинску сарадњу.
Бугарска је већ 2013. године завршила први део пројекта изградње гасне интерконекције између Бугарске и Србије.

"СТРАТФОР": ПОГЛЕД НА ЗАПАД

СРБИЈА гледа ка Западу и слаби руску енергетску доминацију - назив је документа који је урадила америчка организација за стратешке анализе "Стратфор".

- Западне владе имају шансу да у тренутку сукоба са Русијом око Украјине појачају утицај у овом региону кроз политичку и финансијску подршку пројектима енергетске диверсификације у Србији - наводи се у анализи.

Као што је Вучић 28. маја током разговора о инвестицијама ЕУ на Балкану рекао: Потребан нам је новац из фондова ЕУ, онда ћете видети осмехе на нашим лицима.

"Стратфор" пише и да иако техничка и политичка подршка САД може да одигра важну улогу у "убеђивању" земаља као што је Србија да смање зависност од Русије, инвестиције ће стићи пре свега од ЕУ. У анализи се наводи да је Брисел припремио 1,5 милијарди евра инвестиција за Србију до 2020. године, а једно од поља за улагање јесте енергетска безбедност.


#   Ниш   Димитровград   Александар Антић   инвестиције   енергетика   коридор 10   изградња   Бугарска   Гасовод Ниш-Димитровград
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима