Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gasovod do Bugarske od 2019.

rssBookmark and Share

Niš 03.06.2015. Večernje Novosti, Južna Srbija Info

Za četiri godine krenuće prve količine energenta na trasi Niš - Dimitrovgrad, vrednoj 80 miliona evra. Cevovod ima kapacitet 1,8 milijardi kubika, što zadovoljava 70 odsto naših potreba za gasom.

Gasovod do Bugarske od 2019.

POSLEDNjA cev na trasi gasovoda između Srbije i Bugarske biće zavarena do kraja 2018. godine, a prve količine gasa krenuće interkonekcijom Niš - Dimitrovgrad od 2019. godine, najavio je u utorak ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. Gasovod kojim će se naša zemlja spojiti sa Bugarskom doneće nam još jedan izvor snabdevanja "plavim energentom" i omogućiti da Srbija dođe do cevovoda TAP i TANAP.

Antić je, posle potpisivanja Protokola o ekonomskoj saradnji sa bugarskim ministrom ekonomije Božidarom Lukarskim, rekao da je od 150 kilometara trase 60 odsto u Srbiji.

- Reč je o dvosmernoj gasnoj interkonekciji čiji će godišnji kapacitet biti 1,8 milijardi metara kubnih sa mogućnošću proširenja kapaciteta - kaže Antić. - Bugarska ima definisano finanasiranje tog projekta iz EU, a Srbija će nastojati da obezbedi sredstva takođe iz fondova EU i to što je više moguće. Dogovoreno je da će nas Bugari u potpunosti podržati u tome.

Posao u Srbiji "težak" je oko 80 miliona evra, a lane smo od Evrope, kroz IPA fondove, dobili predlog da nam oni finansiraju deo projekta i to svega 14 miliona evra. Ovim putem Srbija bi mogla da dobije 70 odsto svojih ukupnih potreba za gasom, jer naša zemlja godišnje potroši oko 2,5 milijardi kubika ovog energenta.

Gasovod koji će povezivati dve zemlje značajan je i zato što povećava energetsku nezavisnost u Evropi. Na tasu se nalazi i ruski projekat "Turski tok", za koji se još čeka saglasnost država učesnica.

- U međuvremenu, mi radimo kao država one projekte koji zavise od nas - dodao je Antić. - Pre svega, od nas zavisi gasna interkonekcija sa Bugarskom i mi hoćemo da je završimo. Ona nam otvara mogućnost da dođemo u kontakt sa određenim količinama gasa koji idu do TAP i TANAP, ali i LNG terminalom u Aleksandropolusu koji će biti povezan sa TAP, sebi povećavamo broj opcija i mogućnosti.

KORIDOR 10 I PRUGA

SRBIJA i Bugarska u utorak su definisale i druge infrastrukturne projekte, među kojima je najbitniji istočni krak Koridora 10. - Svima je u interesu da se Koridor 10 prema Bugarskoj završi 2016. - rekao je ministar Antić. - Razgovarali smo i o modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad što bi trebalo da unapredi trgovinsku saradnju.
Bugarska je već 2013. godine završila prvi deo projekta izgradnje gasne interkonekcije između Bugarske i Srbije.

"STRATFOR": POGLED NA ZAPAD

SRBIJA gleda ka Zapadu i slabi rusku energetsku dominaciju - naziv je dokumenta koji je uradila američka organizacija za strateške analize "Stratfor".

- Zapadne vlade imaju šansu da u trenutku sukoba sa Rusijom oko Ukrajine pojačaju uticaj u ovom regionu kroz političku i finansijsku podršku projektima energetske diversifikacije u Srbiji - navodi se u analizi.

Kao što je Vučić 28. maja tokom razgovora o investicijama EU na Balkanu rekao: Potreban nam je novac iz fondova EU, onda ćete videti osmehe na našim licima.

"Stratfor" piše i da iako tehnička i politička podrška SAD može da odigra važnu ulogu u "ubeđivanju" zemalja kao što je Srbija da smanje zavisnost od Rusije, investicije će stići pre svega od EU. U analizi se navodi da je Brisel pripremio 1,5 milijardi evra investicija za Srbiju do 2020. godine, a jedno od polja za ulaganje jeste energetska bezbednost.


#   Niš   Dimitrovgrad   Aleksandar Antić   investicije   energetika   koridor 10   izgradnja   Bugarska   Gasovod Niš-Dimitrovgrad
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima