Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mihajlović: Energetsko i transportno povezivanje budućnost celog regiona

rssBookmark and Share

Niš 28.04.2018. Južna Srbija Info

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr, Zorana Mihajlović, rekla je da su transportno i energetsko povezivanje, uz političku stabilnost, najvažniji za brži razvoj svih zemalja na Zapadnom Balkanu i povećanje životnog standarda građana u celom regionu.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

“Bez saobraćajnog i energetskog povezivanja nema razvoja. Ako ne budemo na tome zajedno radili, nećemo moći ni postignemo ono što je zajednički imenilac za sve u regionu, a to je poboljšanje životnog standarda građana”, rekla je Mihajlovićeva, koja je otvorila konferenciju “Transport i energetika–povezivanje Zapadnog Balkana i Evropske unije”.

“Želja Srbije je da imamo projekte koji nas fizički bolje povezuju sa svim našim susedima. Dva najznačajnija projekta na kojima radimo sa Bugarskom su rekonstrukcija i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad, za šta je već počela eksproprijacija, i izgradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad. Za vreme predsedavanja Bugarske Savetom Evropske unije, zajedno smo radili na tome kako da se bliže povežemo i da radimo i na izgradnji infrastrukture i na uklanjanju nefizičkih barijera”, naglasila je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da se Srbija, uz završetak drumskog Koridora 10 i izgradnju drumskog Koridora 11, paralelno priprema za realizaciju novih projekata od regionalnog značaja, kao što su auto-put Niš-Merdare-Priština, za koji će do kraja godine biti raspisana javna nabavka, gradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, nastavak rekonstrukcije barske pruge na železničkom Koridoru 11 i priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb.

 Ambasador Bugarske u Srbiji, Radko Vlajkov, rekao je da je put kojim je Srbija išla za vreme poslednje dve vlade pomogao Srbiji da se približi Evropskoj uniji. 

Komentara: 0


#   Niš   saobraćaj   auto-put   Zorana Mihajlović   energetika   Merdare   Priština   koridor 10   Bugarska   sednica Vlade   Ministarstvo građevinarstva   Zapadni Balkan   Javna nabavka
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima