Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Istočni krak Koridora 10 važan zbog novih investicija i bezbednosti saobraćaja

rssBookmark and Share

Pirot 19.07.2019.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je danas da završetak celog istočnog kraka Koridora 10 znači nove investicije, veći tranzit vozila kroz Srbiju, a naročito veću bezbednost saobraćaja.

Istočni krak Koridora 10 važan zbog novih investicija i bezbednosti saobraćaja

“Istočni krak Koridora 10 je 99 odsto završen, ostalo je nekoliko teških i komplikovanih tačaka gde su velika klizišta, posebno na kosini ispred tunela Bancarevo. To nas onemogućava da se i ova deonica pusti u saobraćaj u narednih 10-15 dana, ali smo zato i izmestili Ministarstvo na koridor, da bismo preostale probleme rešili i da na jesen čitav auto-put do graniice sa Bugarskom bude u potpunosti završen i pušten u saobraćaj“, rekla je Mihajlovićeva za TV Prvu.

Ona je napomenula da postoje određeni problemi i sa izvođačima, da Srbija ne može da čeka da izvođač reši svoje probleme da bi se izgradio auto-put i da je zbog toga na pojedinim tačkama uveden još jedan izvođač, firma “Integral”. „Ono što je za građane važno to je da će kompletan istočni krak Koridora 10 koji nas povezuje sa Bugarskom i sa Turskom biti pušten u sabraćaj na jesen, kao i to da ove i naredne godine u Srbiji počinje izgradnja pet novih auto-puteva“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da istočni krak neće biti pušten u saobraćaj dok sve ne bude potpuno bezbedno, jer je bezbednost u saobraćaju na prvom mestu. “Auto-putevi su važni zbog novih investicija, zbog tranzitnog saobraćaja, ali i zbog bezbednosti, i to vidimo i po Grdeličkoj klisuri, gde je do sad prošlo oko pola miliona vozila, praktično bez ijednog udesa. To ćemo imati na Koridoru 11 kad bude pušten u saobraćaj, a iste efekte očekujemo i u istočnoj Srbiji, gde je Sićevačka klisura”, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da pored toga što je izgrađeno oko 300 kilometara auto-puteva u prethodne četiri godine, Srbija ulaže i u železnički i vazdušni saobraćaj. “U četvrtom kvartalu ove godine počinju radovi na rekonstrukciji, modernizaciji i elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, projektu vrednom 268 miliona evra, koji najvećim delom finansira Evropska investiciona banka“, navela je ona.

Mihajlovićeva je prethodnih dana, od kad je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izmešteno u kamp “Koridora Srbije” u Beloj Palanci, imala sastanke sa načelnicima okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština, o tome kako da se unaprede određeni projekti, ali i sa Slobodnom zonom Pirot, sa Evropskom investicionom bankom, a danas će imati sastanak i sa Svetskom bankom.

Komentara: 0


#   Pirot   saobraćaj   Dimitrovgrad   Bela Palanka   auto-put   Zorana Mihajlović   koridor 10   sednica Vlade   Sićevačka klisura   Ministarstvo građevinarstva   Integral inženjering   Evropska investiciona banka
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima