Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Источни крак Коридора 10 важан због нових инвестиција и безбедности саобраћаја

rssBookmark and Share

Пирот 19.07.2019.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић рекла је данас да завршетак целог источног крака Коридора 10 значи нове инвестиције, већи транзит возила кроз Србију, а нарочито већу безбедност саобраћаја.

Источни крак Коридора 10 важан због нових инвестиција и безбедности саобраћаја

“Источни крак Коридора 10 је 99 одсто завршен, остало је неколико тешких и компликованих тачака где су велика клизишта, посебно на косини испред тунела Банцарево. То нас онемогућава да се и ова деоница пусти у саобраћај у наредних 10-15 дана, али смо зато и изместили Министарство на коридор, да бисмо преостале проблеме решили и да на јесен читав ауто-пут до граниице са Бугарском буде у потпуности завршен и пуштен у саобраћај“, рекла је Михајловићева за ТВ Прву.

Она је напоменула да постоје одређени проблеми и са извођачима, да Србија не може да чека да извођач реши своје проблеме да би се изградио ауто-пут и да је због тога на појединим тачкама уведен још један извођач, фирма “Интеграл”. „Оно што је за грађане важно то је да ће комплетан источни крак Коридора 10 који нас повезује са Бугарском и са Турском бити пуштен у сабраћај на јесен, као и то да ове и наредне године у Србији почиње изградња пет нових ауто-путева“, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да источни крак неће бити пуштен у саобраћај док све не буде потпуно безбедно, јер је безбедност у саобраћају на првом месту. “Ауто-путеви су важни због нових инвестиција, због транзитног саобраћаја, али и због безбедности, и то видимо и по Грделичкој клисури, где је до сад прошло око пола милиона возила, практично без иједног удеса. То ћемо имати на Коридору 11 кад буде пуштен у саобраћај, а исте ефекте очекујемо и у источној Србији, где је Сићевачка клисура”, рекла је потпредседница Владе.

Она је додала да поред тога што је изграђено око 300 километара ауто-путева у претходне четири године, Србија улаже и у железнички и ваздушни саобраћај. “У четвртом кварталу ове године почињу радови на реконструкцији, модернизацији и електрификацији пруге Ниш-Димитровград, пројекту вредном 268 милиона евра, који највећим делом финансира Европска инвестициона банка“, навела је она.

Михајловићева је претходних дана, од кад је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре измештено у камп “Коридора Србије” у Белој Паланци, имала састанке са начелницима округа, градоначелницима, председницима општина, о томе како да се унапреде одређени пројекти, али и са Слободном зоном Пирот, са Европском инвестиционом банком, а данас ће имати састанак и са Светском банком.


#   Пирот   саобраћај   Димитровград   Бела Паланка   ауто-пут   Зорана Михајловић   коридор 10   седница Владе   Сићевачка клисура   Министарство грађевинарства   Интеграл инжењеринг   Европска инвестициона банка
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима