Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Насип на ауто-путу срушен због лоше подлоге, без одговора ко ће платити поновну изградњу

rssBookmark and Share

Ниш 29.07.2019. Н1, Фонет, Блиц, Бета

Насип преко кога пролази нови аутопут Ниш-Димитровград између Ниша и Просека, морао је потпуно да буде срушен, због лоше подлоге, а трошак, како сада стоје ствари, иде на рачун Коридора Србије.

Насип на ауто-путу срушен због лоше подлоге, без одговора ко ће платити поновну изградњу

Како је могуће да обавезно испитивање земљишта пре почетка радова није показало да је подлога лоша?

У Коридорима Србије за Н1 кажу да се носивост тла променила, док стручњаци тврде да је тако нешто немогуће.

И министарка је признала: "Пуно грешака је било, и у недовољним истражним радовима, пуно грешака је било и у пројектима", рекла је министарка Зорана Михајловић.

Али, ко ће бити одговоран због тога што је тек изграђени насип за 160 метара новог аутопута између Нишке Бање и Просека, морао да буде срушен, па поново грађен - не одговара нико, иако је Н1 ово питање поставила пре неколико месеци.

"Ситуација је мало сложена, али ја ћу пробати да вам је опишем", каже Александар Сенић, директор за изградњу ЈП Коридори Србије.

И описао је - 2008. године, када је, како тврди, испитивано тло због градње насипа, ништа није указивало да ће се последња два метра на површини претворити, како је описао, у муљ.

"Поново смо извршили геотехничка истраживања, и сада у току овог пролећа, и закључено је да су поплаве и висок ниво подземних вода у току 2014. године, допринели томе да се смање кохезионе силе у подтлу", каже Сенић.

Које је почело да слеже, а са њиме и насип који је већ био и асфалтиран. Коридорима Србије упућен је захтев да Н1 доставе резултате геомеханичког истраживања тла испод насипа у Просеку, за које Сенић тврди да је обављено 2008. године. Одговора још нема.

Такође се не зна ко ће платити поновну изградњу насипа.

Замену подтла, признаје: "ће морати да плате Коридори Србије, детерминација од стране инжењера је већ издата. За остатак... Ми смо сада у разјашњавању одговорности, одлучиваће надлежни орган", каже Сенић.

Стручњаци сматрају да је јасно ко ће платити све, јер је на лошем подтлу урађен насип. Било би добро, каже инжењер Данијел Дашић, видети припремну анализу тла. Тврди да у данашњим условима - није могуће да тло 2008. године буде носиво, а неколико година касније не.

"Колико сам ја учио у школи, последња таква промена геомеханике тла десила се још док су владали диносауруси", каже Дашић.

Потребне су, каже, велике природне катастрофе или поплаве: "Ми смо задњу такву имали 1948. године у Нишу. Међутим, од тада до данас је био велики број разноразних испитивања. И, ако није јасно господину Сенићу, може да оде до лабораторије за механику тла на нишком Грађевинском факултету. Ја сам сигуран да они имају врло уредне податке о томе", каже Дашић.

А детаље о свим пропустима и проблемима током изградње оба крака Коридора 10 на југу земље, министарка је поново обећала да ће истражити и саопшити након што читав посао буде окончан. Како тврди, на јесен.

 

Коридори: Стабилизована косина испред тунела "Сопот" код Пирота

Завршени су радови којима је стабилизована косина испред тунела "Сопот" на Источном краку Коридора 10, саопштили су Коридори Србије.

Тиме су се, обавештавају из тог јавног предузећа, стекли услови да у саобраћај буде пуштено последњих 400 метара деонице Станичење - Пирот, укупне дужине 16,65 км.

Како би се обезбедила трајна стабилност косине изграђено је 137 шипова дужине 15 метара, повезаних армирано бетонским роштиљем и зидним платном висине девет метара, додају.

Уграђено је око 4.000 метра кубних бетона и више од 500 тона арматуре, а преко потпорне конструкције изведен је стабилизациони насип од земљаног материјала.

Радове на изградњи трасе и објеката извела је грчка компанија Актор, а опремање тунела електромашинском опремом азербејџанска компанија Азвирт, наводи се у саооштењу Коридора.

Брнабић: Недопустива штета на Коридору 10, очекујем санкционисање одговорних

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је недопустиво пуцање асфалта на аутопуту кроз Грделичку клисуру недуго после његовог отварања, али је оценила и да та ситуација не представља катастрофу.

Упитана како је тај део аутопута могао да добије употребну дозволу и да ли ће неко одговарати због појављивања напрслина на површинском слоју асфалта, Брнабић је рекла и да "није надлежна за одговорност" и изразила наду да ће одговорни бити санкционисани.

"Ја нисам надлежна за одговорност, већ правосуђе, тужилаштво. Не мислим да је ситуација била катастрофа, јер нису били угрожени животи, нема материјалне штете за кориснике аутопута. То ће бити санирано и надам се да ће одговорни бити санкционисани", казала је Брнабић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора с председницом Републике Српске Жељком Цвијановић. 

Михајловић: Критикују неколико пукотина у Грделичкој клисури које су саниране

Потпредседица Владе Србије Зорана Михајловић рекла је да сви који критикују неколико пукотина у Грделичкој клисури, које су саниране за 72 сата, заборављају или неће да виде да је у Србији изграђено 300 километра нових аутопутева.

Михајловић је за Блиц казала да се чека стручни извештај за пукотине које су се појавиле на делу Коридора 10 у Грделичкој клисури. Она је додала да оне не би смеле да се дешавају и истакла да су већ саниране.

Према њеним речима, од отварања деоницом Коридора кроз Грделичку клисуру је прошло 950.000 возила, а до 1. септембра се очекује 1,9 милиона возила. Истиче да о безбедности те деонице говори и то што није било ни једног озбиљнијег удеса.

Радове на деоници кроз Грделичку клисуру, на којој су се пукотине и појавиле, изводио је "Интеграл Инжењеринг", који је и санирао оштећења. Ова фирма је упутила извињење због појаве пукотина.


#   Ниш   Пирот   саобраћај   ауто-пут   Зорана Михајловић   Грделичка клисура   Ана Брнабић   коридор 10   Коридори Србије   Станичење   Интеграл инжењеринг   Данијел Дашић   Александар Сенић
@anabrnabic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима