Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Рупе на ауто-путу код Грделице, "сафари" открио недостатке

rssBookmark and Share

Ниш 25.07.2019. Н1

Стање коловоза на тек отвореној новој деоници аутопута кроз Грделичку клисуру горе је него што су то саопштили Коридори Србије. Осим на месту где се и званично крпио пут, на још најмање два места екипа Н1 уочила је напрслине и улегнућа, али то у Коридорима Србије нису желели да коментаришу.

Рупе на ауто-путу код Грделице, "сафари" открио недостатке

Неколико месеци од помпезног пуштања у рад "градитељског чуда" кроз Грделичку клисуру, где је још у изградњи било доста проблема, клизишта и понављања посла, аутопут Ниш–Прешево је, у овом делу, на неколико места пропао.

Из Коридора прво, умирујуће саопштење да су површинске пукотине, на само једној локацији у правцу ка југу, на линији такозваног "технолошког прекида асфалтирања" саниране, демантује слика са лица места.

"Ово нису места технолошког прекидања асфалтирања, то се јасно може видети. Друго, начин санације не одговара таквим пукотинама", каже грађевински инжењер Данијел Дашић, члан Националне коалиције за децентрализацију (НКД).

Оне овде нису биле ни близу тих спојева, те Дашић сумња да је нови аутопут почео да слеже и пуца, што се већ дешавало на источном краку према Бугарској.

"Места где се врши прекидање асфалтирања у току једног дана, па се после наставља, су места где се види јасна линија. Ево, ја могу да предвидим да ће за два до три месеца, јер немају довољну количину битумена. Ја да сам надзор, ово никад не бих примио, овакве радове", рекао је Дашић.

Пошто те линије поред напрслина нема, питање је зашто су Коридори саопштили супротно, представљајући пуцање тек изграђеног коловоза као изоловану ситуацију. На то питање одговор је изостао, али утисак да материјал који је постављен не личи на завршни слој асфалта - није.

Без обзира што увелико аутомобили овде већ пролазе, асфалт се може извући из тек постављених слојева.

На само неколико километара даље, код локације Момин Камен - такође крпе рупе. Улегнућа асфалта видљива су голим оком, а машине скидају више десетина квадрата новоизграђеног асфалта. У супротној траци, према Нишу, у нивоу села Гариње, исти проблем.

"Или се ради о лоше урађеном носећем слоју, који не може да издржи оволику фреквенцију саобраћаја, или се ради о неким планираним уштедама, ако тако могу да кажем", оценио је Дашић.

О овим локацијама, надлежни се данас нису изјаснили, напомињу само - да "помно прате појаву недостатака".

"Све новонастале напрслине, извођач ће санирати у наредном периоду о свом трошку, јер је аутопут у гарантном року", наводе у одговору из предузећа Коридори Србије.

"Овај 'сафари' очигледно даје резултате, јер откривамо ствари, односно рупе, за које министарство очито још увек не зна", наводи Дашић.

Али је ресорна министарка више пута обећала да ће све испитати.

Милан Стојановић, Н1

Коментара: 0


#   Ниш   Владичин Хан   саобраћај   ауто-пут   Грделица   коридор 10   асфалтирање   Милан Стојановић   Момин Камен   Коридори Србије   Национална коалиција за децентрализацију   Данијел Дашић
@decentralizuj @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима