Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nasip na auto-putu srušen zbog loše podloge, bez odgovora ko će platiti ponovnu izgradnju

rssBookmark and Share

Niš 29.07.2019. N1, Fonet, Blic, Beta

Nasip preko koga prolazi novi autoput Niš-Dimitrovgrad između Niša i Proseka, morao je potpuno da bude srušen, zbog loše podloge, a trošak, kako sada stoje stvari, ide na račun Koridora Srbije.

Nasip na auto-putu srušen zbog loše podloge, bez odgovora ko će platiti ponovnu izgradnju

Kako je moguće da obavezno ispitivanje zemljišta pre početka radova nije pokazalo da je podloga loša?

U Koridorima Srbije za N1 kažu da se nosivost tla promenila, dok stručnjaci tvrde da je tako nešto nemoguće.

I ministarka je priznala: "Puno grešaka je bilo, i u nedovoljnim istražnim radovima, puno grešaka je bilo i u projektima", rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Ali, ko će biti odgovoran zbog toga što je tek izgrađeni nasip za 160 metara novog autoputa između Niške Banje i Proseka, morao da bude srušen, pa ponovo građen - ne odgovara niko, iako je N1 ovo pitanje postavila pre nekoliko meseci.

"Situacija je malo složena, ali ja ću probati da vam je opišem", kaže Aleksandar Senić, direktor za izgradnju JP Koridori Srbije.

I opisao je - 2008. godine, kada je, kako tvrdi, ispitivano tlo zbog gradnje nasipa, ništa nije ukazivalo da će se poslednja dva metra na površini pretvoriti, kako je opisao, u mulj.

"Ponovo smo izvršili geotehnička istraživanja, i sada u toku ovog proleća, i zaključeno je da su poplave i visok nivo podzemnih voda u toku 2014. godine, doprineli tome da se smanje kohezione sile u podtlu", kaže Senić.

Koje je počelo da sleže, a sa njime i nasip koji je već bio i asfaltiran. Koridorima Srbije upućen je zahtev da N1 dostave rezultate geomehaničkog istraživanja tla ispod nasipa u Proseku, za koje Senić tvrdi da je obavljeno 2008. godine. Odgovora još nema.

Takođe se ne zna ko će platiti ponovnu izgradnju nasipa.

Zamenu podtla, priznaje: "će morati da plate Koridori Srbije, determinacija od strane inženjera je već izdata. Za ostatak... Mi smo sada u razjašnjavanju odgovornosti, odlučivaće nadležni organ", kaže Senić.

Stručnjaci smatraju da je jasno ko će platiti sve, jer je na lošem podtlu urađen nasip. Bilo bi dobro, kaže inženjer Danijel Dašić, videti pripremnu analizu tla. Tvrdi da u današnjim uslovima - nije moguće da tlo 2008. godine bude nosivo, a nekoliko godina kasnije ne.

"Koliko sam ja učio u školi, poslednja takva promena geomehanike tla desila se još dok su vladali dinosaurusi", kaže Dašić.

Potrebne su, kaže, velike prirodne katastrofe ili poplave: "Mi smo zadnju takvu imali 1948. godine u Nišu. Međutim, od tada do danas je bio veliki broj raznoraznih ispitivanja. I, ako nije jasno gospodinu Seniću, može da ode do laboratorije za mehaniku tla na niškom Građevinskom fakultetu. Ja sam siguran da oni imaju vrlo uredne podatke o tome", kaže Dašić.

A detalje o svim propustima i problemima tokom izgradnje oba kraka Koridora 10 na jugu zemlje, ministarka je ponovo obećala da će istražiti i saopšiti nakon što čitav posao bude okončan. Kako tvrdi, na jesen.

 

Koridori: Stabilizovana kosina ispred tunela "Sopot" kod Pirota

Završeni su radovi kojima je stabilizovana kosina ispred tunela "Sopot" na Istočnom kraku Koridora 10, saopštili su Koridori Srbije.

Time su se, obaveštavaju iz tog javnog preduzeća, stekli uslovi da u saobraćaj bude pušteno poslednjih 400 metara deonice Staničenje - Pirot, ukupne dužine 16,65 km.

Kako bi se obezbedila trajna stabilnost kosine izgrađeno je 137 šipova dužine 15 metara, povezanih armirano betonskim roštiljem i zidnim platnom visine devet metara, dodaju.

Ugrađeno je oko 4.000 metra kubnih betona i više od 500 tona armature, a preko potporne konstrukcije izveden je stabilizacioni nasip od zemljanog materijala.

Radove na izgradnji trase i objekata izvela je grčka kompanija Aktor, a opremanje tunela elektromašinskom opremom azerbejdžanska kompanija Azvirt, navodi se u saooštenju Koridora.

Brnabić: Nedopustiva šteta na Koridoru 10, očekujem sankcionisanje odgovornih

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je nedopustivo pucanje asfalta na autoputu kroz Grdeličku klisuru nedugo posle njegovog otvaranja, ali je ocenila i da ta situacija ne predstavlja katastrofu.

Upitana kako je taj deo autoputa mogao da dobije upotrebnu dozvolu i da li će neko odgovarati zbog pojavljivanja naprslina na površinskom sloju asfalta, Brnabić je rekla i da "nije nadležna za odgovornost" i izrazila nadu da će odgovorni biti sankcionisani.

"Ja nisam nadležna za odgovornost, već pravosuđe, tužilaštvo. Ne mislim da je situacija bila katastrofa, jer nisu bili ugroženi životi, nema materijalne štete za korisnike autoputa. To će biti sanirano i nadam se da će odgovorni biti sankcionisani", kazala je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora s predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović. 

Mihajlović: Kritikuju nekoliko pukotina u Grdeličkoj klisuri koje su sanirane

Potpredsedica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da svi koji kritikuju nekoliko pukotina u Grdeličkoj klisuri, koje su sanirane za 72 sata, zaboravljaju ili neće da vide da je u Srbiji izgrađeno 300 kilometra novih autoputeva.

Mihajlović je za Blic kazala da se čeka stručni izveštaj za pukotine koje su se pojavile na delu Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri. Ona je dodala da one ne bi smele da se dešavaju i istakla da su već sanirane.

Prema njenim rečima, od otvaranja deonicom Koridora kroz Grdeličku klisuru je prošlo 950.000 vozila, a do 1. septembra se očekuje 1,9 miliona vozila. Ističe da o bezbednosti te deonice govori i to što nije bilo ni jednog ozbiljnijeg udesa.

Radove na deonici kroz Grdeličku klisuru, na kojoj su se pukotine i pojavile, izvodio je "Integral Inženjering", koji je i sanirao oštećenja. Ova firma je uputila izvinjenje zbog pojave pukotina.

Komentara: 1


#   Niš   Pirot   saobraćaj   auto-put   Zorana Mihajlović   Grdelička klisura   Ana Brnabić   koridor 10   Koridori Srbije   Staničenje   Integral inženjering   Danijel Dašić   Aleksandar Senić
@anabrnabic @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-)

  dragan nešić, 01.08.2019.:
  Rezultati se dobijanju i retko se menjaju!
  Čovek se brzo menja!
  A ko će platiti?
  Pa za se: Mi, ovaj jadni narod, svojim parama!


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima