Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И ове године проблем: Мерошински воћари незадовољни откупном ценом вишања

rssBookmark and Share

Мерошина 22.06.2019. Јужна Србија Инфо

Због лоших временских услова,плус берба вишања на око две хиљаде хектара у мерошинском крају, где 80 одсто домаћинстава има засаде тог воћа, касни. Произвођаче прате и други проблеми.

И ове године проблем: Мерошински воћари незадовољни откупном ценом вишања

Вишња је солидно родила, а квалитет аутохтоне облачинске вишње више него задвољавајући и цењен на иностраном тржишту. Све то није довољно да произвођачи који су радили и улагали читаве године, добро живе од свог рада. 

"Како да кренем са бербом кад је откупна цена тренутно 30 динара", пита се Горан Тошић, из Мерошине, "за бераче треба дати 20, за нас остаје 10 динара. Шта са 10 динара? Не може само хемија да се подмири."

Ни они малобојни произвођачи који су почели да беру вишње, не налазе рачуницу.

"Ми смо немоћни", кажe Југослав Угреновић из Крајковца. Произвели смо и сад чекамо, шта буде биће. А обраћу, кренуо сам да берем, жао ми је, уложио сам. Нисам чисто произвођач али радим."

Мерошински вишњари очекивали су вишу откупну цену, с обзиром на квалитет облачинске вишње и потражњу на иностраном тржишту. Уместо тога, кажу, на њиховом производу зарадиће неко други.

"У Србији нема тржишта. Доминирају извозници, нема их много, лако се договоре. Имају удружење прерађивача и извозника и договорили су се, оборили цену која је била 60-40 динара на 50-30", Хранислав Стојановић, произвођач и пољопривредни стручњак.

Откупљивачи неће пред камере, али кажу да цену диктира неколицина великих прерађивача. Док Мерошина нема прераду - некадашњи "Воћар" оронуо је током вишегодишњег стечаја, а пропала је и пољопривредна задруга. Берачи којима је ово прилика за зараду, не жале се.

Са петином укупне производње вишања у Србији, Мерошина спада у највеће произвођаче тог воћа у земљи.

Коментара: 0


#   Мерошина   вишње   Облачина   произвођачи   откупна цена
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима