Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I ove godine problem: Merošinski voćari nezadovoljni otkupnom cenom višanja

rssBookmark and Share

Merošina 22.06.2019. Južna Srbija Info

Zbog loših vremenskih uslova,plus berba višanja na oko dve hiljade hektara u merošinskom kraju, gde 80 odsto domaćinstava ima zasade tog voća, kasni. Proizvođače prate i drugi problemi.

I ove godine problem: Merošinski voćari nezadovoljni otkupnom cenom višanja

Višnja je solidno rodila, a kvalitet autohtone oblačinske višnje više nego zadvoljavajući i cenjen na inostranom tržištu. Sve to nije dovoljno da proizvođači koji su radili i ulagali čitave godine, dobro žive od svog rada. 

"Kako da krenem sa berbom kad je otkupna cena trenutno 30 dinara", pita se Goran Tošić, iz Merošine, "za berače treba dati 20, za nas ostaje 10 dinara. Šta sa 10 dinara? Ne može samo hemija da se podmiri."

Ni oni malobojni proizvođači koji su počeli da beru višnje, ne nalaze računicu.

"Mi smo nemoćni", kaže Jugoslav Ugrenović iz Krajkovca. Proizveli smo i sad čekamo, šta bude biće. A obraću, krenuo sam da berem, žao mi je, uložio sam. Nisam čisto proizvođač ali radim."

Merošinski višnjari očekivali su višu otkupnu cenu, s obzirom na kvalitet oblačinske višnje i potražnju na inostranom tržištu. Umesto toga, kažu, na njihovom proizvodu zaradiće neko drugi.

"U Srbiji nema tržišta. Dominiraju izvoznici, nema ih mnogo, lako se dogovore. Imaju udruženje prerađivača i izvoznika i dogovorili su se, oborili cenu koja je bila 60-40 dinara na 50-30", Hranislav Stojanović, proizvođač i poljoprivredni stručnjak.

Otkupljivači neće pred kamere, ali kažu da cenu diktira nekolicina velikih prerađivača. Dok Merošina nema preradu - nekadašnji "Voćar" oronuo je tokom višegodišnjeg stečaja, a propala je i poljoprivredna zadruga. Berači kojima je ovo prilika za zaradu, ne žale se.

Sa petinom ukupne proizvodnje višanja u Srbiji, Merošina spada u najveće proizvođače tog voća u zemlji.


#   Merošina   višnje   Oblačina   proizvođači   otkupna cena
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima