Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zbog slabijeg roda povećana potražanja i veća otkupna cena višnje u Toplici

rssBookmark and Share

Prokuplje 06.07.2021. Južna Srbija Info

Berba višnje na području Prokuplja, koji se nalazi na površini od skoro 2.000 hektara, počela je pre deset dana. Ovogodišnji rod je bio slabiji za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Vremenski uslovi, nedostatak obrtnih sredstava, neblagovremena primena agrotehničkih i zaštitnih mera doprineli su slabijem rodu i kvalitetu ovog izuzetno traženog voća na domaćem i inostranom tržištu.

Zbog slabijeg roda povećana potražanja i veća otkupna cena višnje u Toplici

Kolika će ovogodišnja otkupna cena biti nije mogao da zna ni jedan proizvođač višnje. Pre same berbe u opticaju su bile različite cifre.

Ono što je sada poznato jeste da je prvih dana otkupa cena na otkupnim mestima po selima, na kojima skoro najveći broj voćara daje svoju višnju, za drugu klasu iznosila je 30, a prvu 10 do 15 dinara više. Velika potražnja za višnjom doprinela je da se ova cena menja iz dana u dan. Trenutna cena na većini otkupnih mesta za drugu klasu iznosi 45 dinara za jedan kilogram. Koja višnja može da se klasira u prvu klasu više se ne određuje na otkupnim mestima, već u samim hladnjačama.

Za razliku od većine prokupačkih proizvođača višnje, mali broj je onih koji su imali ugovorenu proizvodnju sa hladnjačarima. Proizvođači koji višnju predaju direktno u hladnjače imaju veće cene za 10 do 15 dinara u odnosu na trenutne otkupne cene koje se daju na otkupnim mestima po selima.

Prošle godine otkupna cena iznosila je od 20 do 25 dinara za jedan kilogram, dok su proizvođači koji su višnju predavali direktno u hladnjaće imali i do 50 dinara.

Po rečima poljoprivrednih stručnjaka iz oblasti voćarstva izuzetno visoke temperature tokom berbe dodatno su doprineli smanjenju prinosa i samog kvaliteta višnje.

-Berba višnje na prokupačkoj teritoriji privodi se kraju. Zbog najave visokih temperatura voćari bi što pre trebali da oberu ovo voće kako ne bi došlo do njegovog sušenja, ističu stručnjaci i naglašavaju da bi nakon berbe trebalo odmah pristupiti tretiraju svojih voćnjaka odgovarajućim zaštitnim sredstvima kako bi se sprečila pojava pojedinih bolesti na stablima.

Zbog nedostatka radne snage i ove godine  ostaće neobrane određene površine pod ovim voćem. Svoje usluge berači su naplaćivali od 16 do 20 dinara za jedan kilogram, a radnici koji su u branju višnje učestvovali mašinskim putem imali su dnevnice od 3.000 do 3.500 dinara.


#   Prokuplje   višnje   Oblačina   otkupna cena
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima