Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Удружене жене предузетници у акцији побољшања услова пословања и запослења

rssBookmark and Share

Ниш 03.09.2018. В.П., Јужна Србија Инфо

На предлог Нишавског управног округа, а сходно потребама економског оснаживања жена на овом подручју, одржан је састанак нишке "Кућа кластера" са начелницом Нишавског управног округа Драганом Сотировски.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Циљ састанка у оквиру "Отворених врта" у Нишавском округу, је лобирање за боље пословно окружење у коме послују жене или треба да се запосле.

Кућа кластера Ниш је, иницијатор и координатор Мреже 16 женских удружења и кластера женског предузетништва на подручју југоисточне Србије са циљем заступања интереса и економског оснаживања жена.

Женско предузетништво, могућности и потребе била је тема сатснка. 

Састанку су присуствовале представнице десетак удружења из Ниша, Алексинца, Сврљига, Гаџиног Хана, Нишке Бање.

“Данас смо, на првом састанку окупиле представнице десетак удружења, као и кластер менаџера”, каже Данка Милојковић, директор Кућа кластера.

“Ту су и представнице женских удружења јер неке од њих не желе увек да се прикључе неком кластеру. Циљ састанка је лобирање за боље пословно окружење у коме послују жене или треба да се запосле. Пројекти ће доћи из мало бољег пословног окружења кад женама буде примереније да приступе финансирању, рецимо Фонду за развој, јер је приступна процедур за добијање кредита сложена, посебно женама, нарочито оним женама које живе на југу Србије јер нису власнице ничега и немају могућност да имају хипотеку и да добију кредит и развију свој посао”, истакла је Данка Милојковић.

Она је додала да је женама много теже да приђу финансијским средствима, без обзира да ли су у питању кредити, а женским удружењима је врло тешко да придју расположивим фондовима локалних самоуправа јер морају да пишу пројекте, а оне се баве ручним радовима, производњом хране, васпитавањем деце, геронтодомаћице су.

“Све су то предузетнице које немају у струци да се баве пројектовањем и писањем пројеката тако да је њима подршка потребна кроз акционе планове. Уколико имају акциони план и зна се шта удружење треба да уради у одређеном периоду, у годину дана, рецимо, локална самоуправа у интересу подстицаја предузетништва, у интересу повезивања, у интересу очувања традиције, треба да определи средства на годишњем ниову и тако удружења, односно кластер да функционишу”, додала је Милојковић. 

Пројектно функционисање је могуће, рецимо код кластера "Дундјер".

У том случају  је потребно обезбедити средства за суфинансирање пројеката Европске уније. 

“Ви добијете пројекат од 100.000 евра, али потребно је да имате сопствена средства 10 или 20 хиљада евра, што је сада немогућа мисија”, додала је она. 

Економско оснаживање жена је проблем који нас прати годинама, нарочито у ово време када су жене губиле посао и маргинална груп су, истакла је Данијела Петковић, председница Удружења жена „Круна“ из Нишке Бање. Она је додала да је обједињени захтев свих удружења да се женама помогне да се осамостале и економски оснаже.

“Удружења не могу сама, колико год се трудимо и пишемо пројекте, прође један посто, или не прође, и добију се нека минимална средства. Са обједињеним захтевом, с обзиром да се удружења жена углавном баве неговањем традиције и етно баштине, да направимо један обједињени захтев, упутимо га Влади и министарствима да би се жене оснажиле и да то неговање традиције, осим што је хоби, касније постане посао који ће их економски осамосталити. Нарочито у време када су многе жене у 50-тим годинама изгубиле посао, па нису за пензију а теже се запошљавају. Једини извор средстава је та нека кућна делатност, кућна радиност, оснивање малих фирми и крајњи циљ да једна предузетница упосли још најмање три жене поред себе”.

Иницијатива за иницијативом у Нишавском округу

Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа је нагласила да је ово први састанак са Кућом кластера Ниш, али да је презадовљна да су све представнице са којима се састала имале своје идеје и своје предлоге за решавање проблема које имају.

“Посебно ме радује што је овај шести састанак протекао у разговору о конкретним идејама, и што су сви показали прави грађански активизам, а сви заједно можемо да направимо атмосверу која би била повољна за све”, казала је Драгана Сотировски. “Жене предузетнице имају фантастичне идеје, имају свој посао од којег живе, али запошљавају и друге. Оне већ привређују, а овде су само да изнесу своје идеје и затраже помоћ да их повеже са људима у разним министарствима, да им да ветар у леђа, у сваком случају да их подржимо”.

Сотировски је додала да су сви, укључујући и министре, сви радили током лета, и да очекује да они на позив Нишавског окрга дођу у Ниш и тада разговају о решавању неких питања.

“Очекујемо помоћ у решавању проблема јер је помоћи и до сада било. Неке ствари смо решавали у року од 10, 15 дана, неке чекају на решење. Данас смо чули много занимљивих и добрих идеја, као што је идеја о  пољопривредно-социјалној задруги за Роме који су жељни да раде, да се укључе у систем и задругарство. Лобираћемо и за њихову задругу код министра Милана Кркобабића”, који се бави овом тематиком, нагласила је Сотировски.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   локална самоуправа   Данијела Петковић   предузетништво   Удружење Круна   акциони план   Данка Милојковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима