Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Југ Србије испод просека

rssBookmark and Share

Врање 28.01.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Нисмо ни трепнули, а већ је на измаку први месец нове 2016. године. И још једна прича о зарадама, која се од осталих не разликује ни по чему, осим ако се не рачуна све већи јаз између богатих и сиромашни

Југ Србије испод просека

А неке нове цене и најављене и не најављене већ су нам оптеретиле буџет.

Просек укупних српских плата у дцембру је скоро 51 и по хиљада динара и прешао је 400 евра Међутим, оволика примања нема ниједна општина југа и истока Србија. Пчињски округ је такође у групи где су плате испод просека у земљи.

И не само да не достижемо просек, него су примања код нас у односу на неке београдске општина више пута мања. Чак десетак београдских општина  има просек преко 60 хиљада динара. О томе колико су велике разлике говори следеће поређење. Просек у Врањској Бањи је нешто преко 28 хиљада динара, а у општини Сурчин упреко 93 хиљаде динара. И рећи ће неко, не може сувда да буде исти и то је тачно. Али се поставља и питање да ли морају да буду разлике чак  3 и по пута веће? Боље стоји и север Србије са просеком од 58 хиљада динара. Они који годинама прате ову област знају да су некако у децембру увек веће зараде. Иако званично није било исплата тринаестих плата и разних бонуса, ипак је и ове године децембарска зарада од новембарске била већа за око 16 и по процента.Да ли то говори да су се ипак на неки волшебан начин исплаћивани бонусу. Ипак, зарада исплаћена у 2015. у односу на предходну годни већа је реално за само 1,5 посто. Са друге стране нека поскупљења већ су нас сустигла. У децембру су за по 10 динара поскупеле цигарете, путарине ће поскупети од првог фебруара за десет посто.

Хтели или не мораћемо на пут и то ми са сиромашног југа, ако због ничег другог онда због лекара, јер су све здравствене установе које могу да пруже адекватну помоћ у Београду. Са јануарским рачуном за струју стићи ће нам и претплата од 150 динара за РТС. И иако не најављено, већ је грађанима овде у Врању, стигао и нови, већи рачун, исто за 150 динара од једног кабловског оператера.
 

Коментара: 0


#   Врање   плате   Пчињски округ   сиромаштво   зарада   статистика
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима