Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jug Srbije ispod proseka

rssBookmark and Share

Vranje 28.01.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Nismo ni trepnuli, a već je na izmaku prvi mesec nove 2016. godine. I još jedna priča o zaradama, koja se od ostalih ne razlikuje ni po čemu, osim ako se ne računa sve veći jaz između bogatih i siromašni

Jug Srbije ispod proseka

A neke nove cene i najavljene i ne najavljene već su nam opteretile budžet.

Prosek ukupnih srpskih plata u dcembru je skoro 51 i po hiljada dinara i prešao je 400 evra Međutim, ovolika primanja nema nijedna opština juga i istoka Srbija. Pčinjski okrug je takođe u grupi gde su plate ispod proseka u zemlji.

I ne samo da ne dostižemo prosek, nego su primanja kod nas u odnosu na neke beogradske opština više puta manja. Čak desetak beogradskih opština  ima prosek preko 60 hiljada dinara. O tome koliko su velike razlike govori sledeće poređenje. Prosek u Vranjskoj Banji je nešto preko 28 hiljada dinara, a u opštini Surčin upreko 93 hiljade dinara. I reći će neko, ne može suvda da bude isti i to je tačno. Ali se postavlja i pitanje da li moraju da budu razlike čak  3 i po puta veće? Bolje stoji i sever Srbije sa prosekom od 58 hiljada dinara. Oni koji godinama prate ovu oblast znaju da su nekako u decembru uvek veće zarade. Iako zvanično nije bilo isplata trinaestih plata i raznih bonusa, ipak je i ove godine decembarska zarada od novembarske bila veća za oko 16 i po procenta.Da li to govori da su se ipak na neki volšeban način isplaćivani bonusu. Ipak, zarada isplaćena u 2015. u odnosu na predhodnu godni veća je realno za samo 1,5 posto. Sa druge strane neka poskupljenja već su nas sustigla. U decembru su za po 10 dinara poskupele cigarete, putarine će poskupeti od prvog februara za deset posto.

Hteli ili ne moraćemo na put i to mi sa siromašnog juga, ako zbog ničeg drugog onda zbog lekara, jer su sve zdravstvene ustanove koje mogu da pruže adekvatnu pomoć u Beogradu. Sa januarskim računom za struju stići će nam i pretplata od 150 dinara za RTS. I iako ne najavljeno, već je građanima ovde u Vranju, stigao i novi, veći račun, isto za 150 dinara od jednog kablovskog operatera.
 


#   Vranje   plate   Pčinjski okrug   siromaštvo   zarada   statistika
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima