Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кина претекла Америку - свет богатији него икада пре

Bookmark and Share

17.11.2021. РАДЕ МАРОЕВИЋ @MAROEVIC, РТС

Кина је претекла Сједињене Америчке Државе на листи најбогатијих држава света, наводи консултантска кућа "Мекинси енд ко" (McKinsey & Co). Кинеско богатство за две деценије са седам порасло на 120 билиона долара. Американци траже од "Мекинсија" да обелодани везе са Кином. Гро новца у рукама десет одсто становништва, извештава РТС.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Америчка консултантска кућа, која се недавно нашла на мети критика јер истовремено пружа услуге моћним кинеским компанијама и Пентагону, објавила је истраживање према којем се укупно светско богатство утростручило у последње две деценије, од чега је чак трећина новог богатства завршила у Кини.

Богатство Кине је 2000. године процењено на око седам билиона долара, док је двадесет година касније експлодирало на читавих 120 билиона. За исто време, Сједињене Америчке Државе су "само" успеле да удвоструче богатство, генеришући нових 90 билиона долара.

Стручњаци куће "Мекинси" упозоравају да овај раст није директно повезан са растом бруто домаћег производа (GDP), као и да би експлозија богатства у светским оквирима, на крају баладе, могла резултирати озбиљном кризом.

Ова консултантска кућа наводи и да је укупно светско богатство са 156 билиона долара у 2000. години достигло читавих 514 билиона.

"Богатији смо него икада пре", рекао је Блумбергу Јан Мишке из Мекинсијевог глобалног института у Цириху.

Истраживање "Мекинсија" спроведено је у 10 држава на које отпада скоро две трећине светског богатства.

САД и Кина су највеће светске економије, али у њима две трећине новца контролише свега десет одсто становништва, наводи "Мекинси" упозоравајући да би у будућности тај однос могао још више превагнути у корист богате мањине.

Истовремено, раст богатства не прати и раст бруто домаћег производа, што се објашњава снажним растом цена некретнина узрокованих падом каматних стопа.

У поређењу са растом плата, цене некретнина су скочиле читавих 50 одсто што у велико питање доводи одрживост оваквог раста.

Према проценама, чак 68 одсто новостворених богатстава инвестирано је у некретнине, док је остатак уложен у инфраструктуру, опрему, патенте и интелектуалну својину.

Кинеска веза

"Мекинси" се недавно нашао на мети озбиљних критика у Америци, пошто су се бројни стручњаци побунили јер та консултантска кућа истовремено пружа услуге Пентагону и кинеским компанијама.

Стижу долари

Стижу долари

Сматрају да "Мекинси" има одличан увид у програме напредног наоружања у САД, те да саветује компаније које пружају подршку убрзаном развоју кинеске морнарице.

Иако оптужбе на рачун Мекинсија већ неко време колају по ходницима Капитол хила, америчке власти нису услепе да пронађу доказе који би поткрепили овакве тврдње, јавља америчка телевизијска мрежа Ен-Би-Си.

Без обзира на недостатак доказа, настављен је притисак на највећу консултантску кућу на свету да открије више детаља о пословању у Кини, пре свега одговори на оптужбе везане за наводну индустријску шпијунажу, крађу интелектуалне својине и развој оружаних снага у Кини.

Компанија, на чији рачун су америчке власти од 2008. године уплатиле више од 850 милиона долара, тврди да прати сложене унутрашње протоколе, који у потпуности искључују могућност да дође до конфликта интереса.

 


#   САД   Кина   тржиште   економија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима