Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kina pretekla Ameriku - svet bogatiji nego ikada pre

Bookmark and Share

17.11.2021. RADE MAROEVIĆ @MAROEVIC, RTS

Kina je pretekla Sjedinjene Američke Države na listi najbogatijih država sveta, navodi konsultantska kuća "Mekinsi end ko" (McKinsey & Co). Kinesko bogatstvo za dve decenije sa sedam poraslo na 120 biliona dolara. Amerikanci traže od "Mekinsija" da obelodani veze sa Kinom. Gro novca u rukama deset odsto stanovništva, izveštava RTS.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Američka konsultantska kuća, koja se nedavno našla na meti kritika jer istovremeno pruža usluge moćnim kineskim kompanijama i Pentagonu, objavila je istraživanje prema kojem se ukupno svetsko bogatstvo utrostručilo u poslednje dve decenije, od čega je čak trećina novog bogatstva završila u Kini.

Bogatstvo Kine je 2000. godine procenjeno na oko sedam biliona dolara, dok je dvadeset godina kasnije eksplodiralo na čitavih 120 biliona. Za isto vreme, Sjedinjene Američke Države su "samo" uspele da udvostruče bogatstvo, generišući novih 90 biliona dolara.

Stručnjaci kuće "Mekinsi" upozoravaju da ovaj rast nije direktno povezan sa rastom bruto domaćeg proizvoda (GDP), kao i da bi eksplozija bogatstva u svetskim okvirima, na kraju balade, mogla rezultirati ozbiljnom krizom.

Ova konsultantska kuća navodi i da je ukupno svetsko bogatstvo sa 156 biliona dolara u 2000. godini dostiglo čitavih 514 biliona.

"Bogatiji smo nego ikada pre", rekao je Blumbergu Jan Miške iz Mekinsijevog globalnog instituta u Cirihu.

Istraživanje "Mekinsija" sprovedeno je u 10 država na koje otpada skoro dve trećine svetskog bogatstva.

SAD i Kina su najveće svetske ekonomije, ali u njima dve trećine novca kontroliše svega deset odsto stanovništva, navodi "Mekinsi" upozoravajući da bi u budućnosti taj odnos mogao još više prevagnuti u korist bogate manjine.

Istovremeno, rast bogatstva ne prati i rast bruto domaćeg proizvoda, što se objašnjava snažnim rastom cena nekretnina uzrokovanih padom kamatnih stopa.

U poređenju sa rastom plata, cene nekretnina su skočile čitavih 50 odsto što u veliko pitanje dovodi održivost ovakvog rasta.

Prema procenama, čak 68 odsto novostvorenih bogatstava investirano je u nekretnine, dok je ostatak uložen u infrastrukturu, opremu, patente i intelektualnu svojinu.

Kineska veza

"Mekinsi" se nedavno našao na meti ozbiljnih kritika u Americi, pošto su se brojni stručnjaci pobunili jer ta konsultantska kuća istovremeno pruža usluge Pentagonu i kineskim kompanijama.

Stižu dolari

Stižu dolari

Smatraju da "Mekinsi" ima odličan uvid u programe naprednog naoružanja u SAD, te da savetuje kompanije koje pružaju podršku ubrzanom razvoju kineske mornarice.

Iako optužbe na račun Mekinsija već neko vreme kolaju po hodnicima Kapitol hila, američke vlasti nisu uslepe da pronađu dokaze koji bi potkrepili ovakve tvrdnje, javlja američka televizijska mreža En-Bi-Si.

Bez obzira na nedostatak dokaza, nastavljen je pritisak na najveću konsultantsku kuću na svetu da otkrije više detalja o poslovanju u Kini, pre svega odgovori na optužbe vezane za navodnu industrijsku špijunažu, krađu intelektualne svojine i razvoj oružanih snaga u Kini.

Kompanija, na čiji račun su američke vlasti od 2008. godine uplatile više od 850 miliona dolara, tvrdi da prati složene unutrašnje protokole, koji u potpunosti isključuju mogućnost da dođe do konflikta interesa.

 


#   SAD   Kina   tržište   ekonomija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima