Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Компаније из Србије на Међународном сајму привреде у Тирани

Bookmark and Share

20.11.2018.

Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије организују наступ српских привредника на 25. Међународном сајму привреде у Тирани, који се одржава од 21. до 24. новембра 2018. године.

Компаније из Србије на Међународном сајму привреде у Тирани

На око 300 квадрата Националног штанда свој производни програм и извозни потенцијал, представиће 24 компаније из готово свих сектора привређивања - од агробизниса до ИКТ.

„Привредна комора Србије већ традиционално води компаније на сајам у Тирану и искуство је показало да је свака друга компанија која је у организацији ПКС посетила сајам привреде у Тирани, потписала уговор са албанским партнерима, што показује колики је значај наступа на сајмовима“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и навео да ће сајам посетити и компаније које нису излагачи, тако да ће у Тирани ових дана Србију представљати око 70 привредника из готово 40 компанија.

Чадеж је подсетио да трговина са Албанијом расте из године у годину, обострано, да је раст равномеран и да су у 2017. размена и извоз порасли за више од трећине.

„За даље унапређење трговинске и укупне привредне сарадње, посебно је значајан јучерашњи договор министара финансија Србије и Албаније да се у децембру потпише меморандум о разумевању о даљој либерализацији трговине, чији је циљ усаглашавање фитосанитарних сертификата, убрзавање заједничких царинских процедура и олакшање трговине“, истакао је Чадеж.

Могућности пласмана производа из Србије знатно превазилазе вредност извоза и сајам ПАНАИР добра је прилика да наши произвођачи представе своје производне програме, извозне могућности, учврсте постојеће и успоставе нове пословне везе са партнерима из Албаније и излагачима из других земаља, рекао је председник ПКС.

Као и претходних година, и ове године готово трећина излагача из Србије су компаније прехрамбене индустрије - произвођачи најтраженијих производа, од хране за бебе, безалкохолних напитака, млечних и производа месне индустрије, прерађеног и конзервисаног воћа и поврћа, до кондиторских производа. На Националном штанду Србије излажу и компаније из металске и електро индустрије, хемијске, гумарске, текстилне, дрвопрерађивачке, фармацеутске, као и индустрије грађевинског материјала.

Међу излагачима су компаније које нуде ИТ иновативна решења за дата центре и информационе системе у свим секторима привређивања, као и лед диспелеје за возила јавног саобраћаја и паркинг сервисе. Представиће се и фирме из сектора услуга као што логистичке, дистрибутерске куће.

Међународни сајам привреде у Тирани је по броју излагача и посетилаца најзначајнија сајамска манифестација у Албанији, која ће окупити излагаче из више од 20 земаља. Прошле године на овом сајаму је забележено преко 20.000 посетилаца.

Коментара: 0


#   сајам   Паркинг сервис   ИТ   Привредна комора   Албанија   Тирана   Марко Чадеж   Maрко Чадеж
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима