Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михајловић: Струја мора да поскупи до 10 одсто

Bookmark and Share

24.07.2022. Фонет, РТС, Јужна Србија Инфо

Србија је јуче због великих врућина потрошила 92 милиона киловат сати, али је морала да увезе девет одсто струје.

Илустрација
Илустрација

Рестрикције струје нису ниједног тренутка у плану, поручила је министарка Зорана Михајловић и оценила како би "било смешно" да Србија, као и све друге земље, нема кризни план за било какву ситуацију, било да је реч о струји или гасу, али је наговестила поскупљење струје "до 10 одсто".

"Било је наслова у медијима, из хрватских медија се преноси како ће Србија бити у рестрикцијама електричне енергије. Неће бити рестрикција, то није ниједног тренутка у неком плану", рекла је Зорана Михајловић за ТВ Прва.

Министарка рударства и енергетике је поручила како је "извесно повећање" цена струје, али ће се још видеће у ком проценту.

Цена струје не расте да би покрила дугове ЕПС, они су велики, али да не би расли, рекла је Михајловићева и предвиђа да би нова цена електричне енергије могла порасти до 10 одсто.

Михајловићева је навела да је Србија у суботу због великих врућина потрошила 92 милиона киловат сати, али је морала да увезе девет одсто струје јер домаћа производња није довољна да покрије толику потрошњу.

Србија ће, како је рекла, имати довољно гаса, струје, нафтних деривата, али је питање колико ће све то коштати, јер је за то већ дато милијарду евра, биће потребно још.

Када је реч о увозу струје, Србија увози између шест и 12 одсто дневних потреба, а очекујем да би то зими могло ићи од 20 до 30 одсто, предвидела је она.

Михајловићева је нагласила да у овом тренутку 1.000 корисника нема струју од 3,5 милиона потрошача.

Она је рекла да се цела држава труди да грађани имају струју и грејање током зиме, подсећајући да је са Русијом договорена испорука гаса за наредне три године, да има резерви нафтних деривата, а струја ће се увозити "сигурно још наредних годину дана".


#   струја   поскупљење   Зорана Михајловић   електрична енергија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима