Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михајловић коначно рекла отворено, оптужбе на рачун бившег руководства ЕПС-а: Струја треба да поскупи

Bookmark and Share

10.05.2022. Фонет, РТС, Јужна Србија Инфо

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поручила је да треба превазићи заблуде јер више нема јефтине енергије и нагласила како струја треба да поскупи, али да то поскупљење мора бити одрживо, извештава Фонет, преноси РТС.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Зорана Михајловић је на конференцији "Енергетика и Балкан: транзиција ка обновљивим изворима и побољшање енергетских веза" нагласила да постоје три разлога за поскупљење струје.

Први је да су у претходних годину и по дана поскупели нафта, угаљ гас и пелет, а други разлог је потреба за штедњом енергије и повећањем енергетске ефикасности јер се треба спремати за зиму.

"Трећи разлог је катастрофално управљање Електропривредом Србије, какво је постојало у претходних шест година, али суштина није у томе. Суштина је да ЕПС из ове тешке кризе мора да изађе на ногама, а не на коленима, и да сви заједно – држава, привреда и грађани – помогнемо да ЕПС опстане", рекла је Михајловићева.

Нагласила је да проценат поскупљења не одређује Министарство већ Агенција за енергетику, али да оно мора да буде одрживо.

"Крајње је време да штедимо и пазимо на потрошњу енергије јер је пред нама тешка зима", поручила је министарка Михајловић.

На питање колико грађана ће, у складу са Уредбом, моћи да добију статус заштићеног купца и плаћају повољнију цену, одговорила је да су критеријуми проширени, и да се тренутно процењује да би око 10.000 домаћинстава могло да користи струју у складу са Уредбом о енергетски угроженом купцу.

"Када је у питању гас, то је око 1.500 домаћинстава и око 50.000 домаћинстава када је реч о топлотној енергији", рекла је Михајловићева и нагласила да је све припремљено како би се помогло онима који не могу да плате.

Према њеним речима, тренутно има довољно енергената и да није проблем набавка, већ какав ће бити даљи развој ситуације.

На питање о евентуалној промени власништва у компанији НИС, Михајловићева је одговорила да ће "Србија урадити све што треба да се уради" у смислу очувања енергетске безбедности, али да није било разговора о томе.

"Србија 90 одсто потреба покрива руским гасом"

Упитана о плану у домену енергетике у погледу увођења санкција Русији, Михајловићева је истакла да је Србија енергетски најугроженија када је реч о гасу, јер 90 одсто потреба покрива руским гасом.

"Верујем да ћемо бити спремни да не увозимо ни проценат струје, али то не можемо да постигнемо са гасом. Од следеће године ће ситуација бити другачија, пошто се завршава интерконекција (са Бугарском), али оно о чему се сада размишља је пуњење Банатског двора и закуп слободних капацитета у гасним складиштима у околини, укључујући и Булгаргастранс", рекла је Михајловићева.

Упозорила је да је бугарско складиште на "Турском току" и да је питање да ли ће бити гаса.

"Дакле, сваки дан је изазов за целу Европу, па и за Србију", нагласила је Михајловићева. 


#   струја   поскупљење   Зорана Михајловић   енергетика   електрична енергија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима