Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михајловић: Цене струје и гаса остају непромењене

Bookmark and Share

18.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Најскупља је она енергија које нема, рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић за РТС и додала да је за Србију и за грађане Србије важно да струје и гаса има по ценама које су гарантоване

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Поручила је да јавна предузећа морају да буду много ефикаснија и много бржа и да из ове енергетске кризе треба научити да је потребно припремати се за кризе.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић навела је да цео свет тресе енергетска криза, пошто је забележен најбржи пострецесијски раст у последњих 80 година и да је потражња за енергијом огромна.

"Ја мислим да је најскупља она енергија које нема. Оно што је важно за Србију и за грађане Србије је да енергије има, и струје и гаса, и тога ће бити за грађане по ценама које су гарантоване. Оно што је озбиљно питање јесте питање цена и дугорочног уговора и додатних количина и свега онога што је председник помињао и то је нешто о чему се преговара", истакла је Михајловићева.

Додала је да ће цена струје и гаса за грађане остати иста до краја грејне сезоне, као и да ће ЕПС додатно преговарати о ценама струје за индустрију.

Зорана Михајловић је нагласила да из ове енергетске кризе треба научити да је потребно припремати се за кризе.

"Зато што се цене гаса нису десиле као шок, нису се десиле сад, па смо одједном сви изгубљени и не знамо шта нам је са ценама гаса у Европи и свету. Цене су почеле да расту још у пролеће ове године, везано и за гас и везано за струју. Јавна предузећа морају да буду много ефикаснија и много бржа", казала је Зорана Михајловић.

Додала је да то није и критика на њен рачун, већ да је критика усмерена директно према јавним предузећима.

"Ово је критика директно на јавна предузећа чија је обавеза била да обезбеде енергетску безбедност, а не да се после тога заклања иза председника и да га моли да преговара са председником друге државе како би се изашло из тог проблема", истакла је Михајловићева.

Нагласила је да се знало да ЕПС улази у ремонте и да је требало да воде рачуна о томе како ће надоместити струју још на пролеће.

"Ако се буде допустило да све ради министарство, онда нам јавна предузећа нису потребна" 

Михајловићева је рекла да јавна предузећа подносе извештаје Министарству привреде и да, ако се буде допустило да све ради министарство на чијем је она челу, онда нам, како је рекла, јавна предузећа нису потребна.

"Онда дајте да склонимо све директоре, дајте да та предузећа усисамо у Владу Републике Србије, па да ми управљамо тим предузећима, што је, такође, варијанта, немам ништа против, али бисмо онда свакако били припремљенији", навела је Михајловићева.

На питање да ли грађани плаћају највећи цех, Зорана Михајловић је рекла да плаћа држава, због тога што ће "држава увек за своје грађане обезбедити оно што је потребно, не питајући за цену".

"Озбиљно је питање да ли држава треба стално да стане иза тих предузећа која не раде свој посао. То је дефинитвно критика ка томе, али кад се заврши криза, онда треба ствари посложити и видети шта је ко требало да уради, а није и шта је чија одговорност, чија год она била, ако се сматра да је и од министарства", казала је Михајловићева.

Додала је да је важно да се сада цене прате и да је важно да се обезбеде довољне количине гаса и да се види да ли је могуће да се обезбеди нека врста мораторијума на цену гаса до завршетка грејне сезоне, као и да се на тај начин обезбеди гасна стабилност.

"Морамо да водимо рачуна о томе за шта нам користе акцизе за гориво" 

Говорећи о ценама горива, Михајловићева је рекла да ће се формирати група која ће пратити цене.

"Морамо да водимо рачуна о томе за шта нам користе те акцизе које ми узимамо из једног литра деривата. Да ли ми можемо све то да прекинемо, да кажемо смањићемо акцизе, а онда нећемо после тога имати довољно новца за неке друге ствари", рекла је Зорана Михајловић и додала да се са Министарством финансија и свима који су у том систему разматра како да будемо одрживи.

Истакла је да је најважније да Србија има довољно енергената и да су струја и гас приоритет за Србију.

У Димитровграду ће 54 домаћинства добити уговоре и почети са заменом столарије, а у наредних месец дана очекује се да ће замена, како је рекла Михајловићева, почети и у других 60 општина.

"То је једна од јако важних ствари, ако причамо о енергији. Смањиће рачуне грађанима, али ће помоћи држави да се троши мање електричне енергије. Ако будемо били доследни, ако будемо издвајали новац за енергетску ефикасност, ми смо за три године сигурно смањили нашу потрошњу електричне и топлотне енергије за минимум 20 процената", нагласила је Зорана Михајловић.

Додала је да је сада расписан и конкурс за соларне панеле и да се на тај конкурс пријавило око 40 општина.  


#   струја   Зорана Михајловић   енергетика   цена   гас   електрична енергија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима