Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Минимално учешће за стамбени кредит се смањује на 10 одсто

Bookmark and Share

15.06.2020. РТС

Вицегувернер НБС Жељко Јовић је за РТС рекао да је одлука о снижењу минималног учешћа стамбених кредита индексираних валутном калузулом код прве непокретности донета на инцијативу гувернера и да Народна банка подржава укупне мере државе у ванредним околностима.

Минимално учешће за стамбени кредит се смањује на 10 одсто

Неке банке су због, како кажу, повећаног ризика од губитка посла у време пандемије, тражиле од грађана и 30 одсто учешћа за стамбени кредит, ако нису осигурани код Националне корпорације, а од послодаваца додатне гаранције о запослењу. Да грађани лакше реше стамбено питање и купе стан на кредит, Народна банка је у четвртак прописала да за куповину првог стана учешће буде 10 одсто. Реч је о мери за очување и јачање финансијске стабилности, али има и шири контекст.

Вицегувернер НБС Жељко Јовић је за РТС рекао да је одлука о снижењу минималног учешћа стамбених кредита индексираних валутном калузулом код прве непокретности донета на инцијативу гувернера и да Народна банка подржава укупне мере државе у ванредним околностима.

Жељко Јовић је напоменуо да је реч о системском решењу којим је кредит повећан на 90 одсто вредности непокретности. Наводи да мера снижења учешћа значи подстицај одобравању кредита и даљем расту грађевинарства.

Како је рекао, у НБС сматрају да неће превише бити повећан износ рате и да је свакако грађанима лакше да добију распоређено повећање ануитета, него да одједном обезбеде учешће и да, уколико су у дилеми, лакше донесу одлуку да уђу у кредит.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије је навео да је значај грађевинарства у оквиру економије велики и да је добра идеја да се подстакне та индустрија као један од главних покретача привредног раста.

Рекао је да је ПКС предлагала да се повраћај ПДВ-а односи на 70 квадратних метара, уместо досадашњих 40, да се таксе преполове у финансијском смислу, да се део учешћа субвенционише од стране државе и да се са банкама договори да се камате додатно снизе, као и да се дозволи куповина станова који су 60 одсто завршени, за разлику од досадашњих 80 одсто.

Навео је и пример Хрватске која субвенционише отплату кредита за младе брачне парове у првих пет година, а тај период може да се продужи ако они добију принову.

Како је објаснио, то све не би требало посматрати само са расходне стране буџета, већ са стране повећања привредне активности, што доноси приходе. 

"Говоримо о факторима одрживог раста, један од фактора је да сачувамо становништво, да људи не емигрирају", рекао је Станић.

Жељко Јовић је додао да, према последњим подацима, у последњих неколико година каматне стопе на кредит никада нису биле ниже.

Рекао је и да је статистика показала да су стамбени кредити најмање осетљива група кредита и да се најмање касни у њиховој отплати.

Када је реч о смањењу камата, навео је да су то појединачне одлуке банака, и да се на тржишту генерално види смањење каматних стопа, а с друге стране, због негативних каматних стопа на нивоу ЕУ, каматне стопе на кредите у еврима су сада на историјском минимуму.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/06/15/16749889/stanovi-150620.mp4

РТС

Коментара: 0


#   банке   НБС   станови   кредити
@SrbNarodnabanka @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима