Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министарство за рад тражило поклон од "Јуре"!? (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

01.06.2016. Инсајдер, Јужна Србија Инфо

Јужнокорејска компанија Јура потврдила је за "Инсајдер" да је 2013. донирала два путничка аутомобила Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику, и то на захтев Министарства.

Фото: koreni.rs
Фото: koreni.rs

Јужнокорејска компанија Јура потврдила је за Инсајдер.нет да је 2013. донирала два путничка аутомобила Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику, и то на захтев Министарства. Реч је о министарству у чијој је надлежности и Инспекција рада, дужна да контролише поштовање права радника.

Тако је државни орган задужен за надзор ове компаније од ње захтевао донацију, која, притом, према нашем истраживању, није дозвољена Законом о донацијама и хуманитарној помоћи, а који изричито брани донације у виду аутомобила.

Већ неколико година представници синдиката и бивши запослени износе тврдње да компанија Јура крши права радника и малтретира запослене, између осталог и тако што им је ограничен одлазак у тоалет по потреби, поставља нереално високе радне норме, отпушта раднике због дужих боловања или покушаја оснивања синдиката.

Поводом оптужби да Инспекција Министарства за рад не реагује адекватно на бројне наводе о кршењу радничких права у Јури зато што од ове компаније прима на поклон аутомобиле, Инсајдер.нет је од Јуре тражио информације о свим донацијама државним органима од почетка њиховог пословања у Србији до данас.

Корпорација Јура до сада се није оглашавала поводом медијских написа о физичком и психичком малтретирању запослених, а у одговору Инсајдер.нету први пут демантује овакве наводе, али истовремено потврђује да је Министарству донирала два аутомобила.

Како се наводи у одговору, Јура је за протеклих шест година, колико послује у Србији, дала укупно 650.000 евра као донације великом броју здравствених установа и вртића, фудбалском клубу Карађорђе из Раче, Влади Србије, Општини Рача и Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику.

Влада Србије и Општина Рача добили су Јурине донације у вредности од 180.000 евра за помоћ жртвама поплава 2014, а како је у допису објашњено, два аутомобила марке „киа цеед“, вредности око 30.000 евра, поклоњени су Министарству по захтеву Министарства.

"Донација два аутомобила је реализована након добијања захтева од Министарства, за унапређење услова рада због мањка слуżбених возила. Као чланови локалне заједнице, одлучили смо да званично испунимо захтев без скривених намера", наводи се у одговору компаније Јура.

Представници Јуре истичу и да је ова донација реализована на основу званичног уговора о донацији с Минстарством, а једини услов донатора био је да се аутомобили користе у службене сврхе.

Донација је, како се наводи у одговору Јуре, реализована 2013, када је премијер био лидер СПС-а Ивица Дачић, а на челу Министарства Јован Кркобабић, који је у међувремену преминуо. ПУПС је тада био у коалицији са СПС-ом, а данас је у коалицији са СНС-ом.

Министарство прекршило Закон

Иако је Законом о донацијама и хуманитарној помоћи дозвољено да појединци и компаније донирају државне органе, звучи невероватно да државни орган који би требало да контролише и по потреби санкционише рад неке компаније од ње захтева донације.

Осим питања да ли државни орган који је примио такву донацију уопште може да буде објективан када контролише поклонодавца, у овом случају спорно је што је Министарство својим захтевом по свему судећи директно прекршило Закон о донацијама и хуманитарној помоћи.

У том Закону јасно стоји да државни органи могу примати донације у услугама, новцу, имовинским правима и роби, с изузетком дувана, алкохолних пића и путничких аутомобила.

Питања о Јуриним донацијама и податке из извештаја о инспекцијама у Јури Инсајдер.нет је тражио и од Министарства, али никакав одговор нисмо добили ни након истека законом предвиђеног рока. После јавних оптужби представника синдиката о злостављању запослених у Јури, Министарство се огласило саопштењем у ком се наводи да "приликом инспекцијског надзора нико од запослених није пријавио случајеве злостављања и малтретирања који су наведени у појединим медијима, нити су инспектори дошли до доказа који би те наводе потврдили".

Добили 25 милиона евра субвенција

Јура је до фебруара 2015. од државе добила укупно 25 милиона евра субвенција, показује финансијски извештај компаније. Компанија је, такође, у Нишу и Лесковцу на име државне помоћи добила на коришћење земљиште, и то без надокнаде. Јура, чији је долазак био пројекат некадашњег министра Млађана Динкића, у Србији послује од 2010. Јура је тада дошла у погоне тада пропале фабрике Застава електро у Рачи, коју је иначе био приватизовао Ранко Дејановић, муж функционерке СПС-а Славице Ђукић Дејановић. Након Раче, Јура је отворила погоне у Лесковцу и Нишу.

ВИДЕО: Инсајдер

Више на: insajder.net

video...

Коментара: 0


#   Јура   радници   Ивица Дачић   донација   Јован Кркобабић   злоупотреба   поплава 2014   Карађорђе   Инспекција рада   Министарство рада   инсајдер портал
@DacicIvica @Insajder_net @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима