Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обезбеђен новац за изградњу ауто-пута Ниш - Приштина

rssBookmark and Share

Ниш 12.09.2019. Јужна Србија Инфо

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са Европском инвестиционом банком уговор о зајму, вредан 100 милиона евра, и уговор о инвестиционом гранту, вредан 40,6 милиона евра за изградњу ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина.

Илустрација
Илустрација

Уговоре су уз потпредседницу Михајловић потписали и Мигел Моргадо, директор сектора за Италију, Малту, Словенију, Хрватску и Западни Балкан (ЕИБ), Јадранка Јоксимовић, министарка за ЕУ интеграције, и Душан Пурић, помоћник директора “Коридора Србије”.

Михајловићева је том приликом истакла да се на припреми овог пројекта радило три године, те да је упркос разним критикиама, на иницијативу тадашњег председника Владе Александра Вучића покренут пројекат изградње “ауто-пута мира”, с обзиром на његову важност.

“Овај пројекат је важан не само због привредног развоја Србије и повезивања грађана у неколико округа, већ и политички, зарад стабилности у региону, јер показује жељу наше земље да се развија, али и да до решења долази компромисом и сарадњом. Стратешки, овај ауто-пут омогућиће нам излазак на море и луке”, рекла је она.

Михајлоивћева је додала да је Влада Србије опредељена ка повезивању са регионом и сарадњи, те да ће у овој и наредној години започети изградња шест нових ауто-путева.

“Србија данас има стабилну економију и финансије, политички смо стабилна држава која има капацитет да започне и реализује велике инфраструктурне пројекте. Желимо да се повезујемо, да будемо део ЕУ, да постанемо модерна економија, а све у интересу грађана и њиховог квалитетнијег живота”, рекла је она.

Јадранка Јоксимовић истакла је да је ово важан дан за Србију јер свако улагање у инфраструктуру није бачен новац, већ је на корист грађана и у циљу је побољшања квалитета живота свих.

“Било је доста полемике око важности овог ауто-пута, али свака држава чланица ЕУ која је користила претприступне фондове рећи ће вам да улагање у инфраструктуру није бачен новац. У пракси, показујемо да смо активан део трансевропске мреже и повезивања, што ће довести до већег привредног раста, нових радних места и боље повезаности. Од овог пројекта корист ће имати сви, и регион и ЕУ, а понајвише Србија”, рекла је она.

Виолета Булц, европска комесарка за транспорт, честитала је Србији и свим учесницима на овом пројекту, рекавши да је данашње потписивање уговора о финансирању ауто-пута велики корак ка повезивању региона.

“Повезивање значи мир, наду и просперитет. Важно је да смо омогућили земљама региона да се повежу и искористе све бенефите које то повезивање омогућава. Имамо велике наде за регион и у наредна два дана разговараћемо о могућностима даље сарадње и транспортном повезивању”, рекла је комесарка Булц.

Мигел Моргадо рекао је да ће ЕИБ наставити да подржава Србију како би се унапредиле везе унутар земље, региона и са ЕУ.

“Подржавамо Србију дуги низ година како бисмо унапредили траснпортну мрежу, наставићемо то и даље да чинимо, посебно имајући у виду нови инвестициони циклус који је најавио председник Вучић. Желимо да допринесемо расту, приширењу и просперитету Србије”, рекао је Моргадо.

Пре потписивања уговора о финансирању ауто-пута од Ниша до Приштине, потпредседница Владе састала се са делегацијом ЕИБ-ом и са њима разговарала о наставку сарадње како на овом пројекту, тако и на новим пројектима у области друмског, железничког и водног саобраћаја, које министарство започиње.

Траса будућег ауто-пута од Ниша до Мердара дуга је 77 км. Прва деоница од Ниша до Плочника дуга је 33 км и процена вредности радова на изградњи полупрофила, експропријације и пројекта износи око 250 милиона евра. Друга деоница од Плочника до Мердара дуга је 44 км и процењена вредност износи око 570 милиона евра.

Очекује се да радови на првој деоници започну  у последњем кварталу следеће године.

Коментара: 0


#   Ниш   ауто-пут   Зорана Михајловић   Мердаре   Приштина   Европска инвестициона банка   Мердаре
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима