Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обустава испоруке гаса Бугарској не утиче на снабдевање Србије

Bookmark and Share

27.04.2022. Јужна Србија Инфо

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да обустава испоруке руског гаса Пољској и Бугарској, након што су те две земље одбиле да плате овај енергент у рубљама, не утиче на снабдевање српског тржишта.

Обустава испоруке гаса Бугарској не утиче на снабдевање Србије

Михајловић је указала на то да Србија добија гас Балканским током преко Бугарске, која је транзитна држава, и то у редовним, договореним количинама од шест милиона кубних метара, додавши да трошимо приближно 4,6 милиона кубних метара дневно, што значи да имамо довољно за наше потребе.

Међутим, без обзира на редовно снабдевање, ми смо и раније размишљали шта можемо да урадимо уколико дође до непредвиђених ситуација, односно прекида испорука гаса транзитној држави, која, као што се раније дешавало, може да узима гас за своје потребе, рекла је она.

Потпредседница Владе је подсетила на то да је Бугарска 100 одсто зависна од руског гаса и да нема могућност да набави гас за своје потребе из других извора.

Михајловић је изразила наду да се то неће десити, али је и напоменула да је наша држава спремна и за такву ситуацију уколико до ње ипак дође.

Имамо неколико могућности, односно опција за које смо потпуно спремни. Једна је да користимо гас из складишта у Банатском Двору, где имамо за сада за 21 дан само у нашем делу, док у руском делу има резерви за још 22 дана, предочила је она.

Како је објаснила, из тог складишта дневно може да се извлачи пет милиона кубних метара и да се додатно крене, ако је потребно, у кризни план број два, а то значи супституција гаса другим енергентом, што је обично мазут.

Према њеним речима, друга варијанта је да допунимо складиште у Банатском Двору, а трећа закуп капацитета у неком складишту ван Србије, рецимо у Мађарској и да размишљамо о заједничкој куповини гаса са Европом.

Она је рекла и да се разматрају све опције како би се обезбедиле довољне количине гаса за предстојећу зимску сезону, када је потрошња на дневном нивоу од 11 до 15 милиона кубних метара.

Михајловић је, говорећи о новом уговору са Гаспромом, рекла да је једна од опција продужење постојећег до краја године, уместо склапања новог дугорочног уговора, нагласивши да морамо да обезбедимо енергетску безбедност на све начине, јер у овом тренутку свака држава брине за себе.

Када буде готова интерконекција Ниш-Димитровград, у септембру наредне године, тада ћемо сигурно моћи да размишљамо о уговорима са другим добављачима. Или да добијамо ЛНГ из Грчке или гас из Азербејџана, закључила је потпредседница Владе.


#   Зорана Михајловић   Бугарска   Русија   економија   гас   енергија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима