Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од данас отворено тржиште рада за Србију, Северну Македонију и Албанију- радна дозвола две године уз могућност продужетка

Bookmark and Share

05.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Грађани Србије од данас имају прилику да се укључе у отворено тржиште рада на Балкану путем портала еУправе, креирајући свој идентификациони број "Отвореног Балкана". Грађани Србије, Северне Македоније и Албаније имаће могућност да раде у једној од те три земље "Отвореног Балкана" под истим условима.

Фото: Јужна Србија Инфо илустрација
Фото: Јужна Србија Инфо илустрација

Ова нова иницијатива омогућава грађанима да приступе пословима и контактима с послодавцима у земљама региона, попут Северне Македоније и Албаније, чиме се отвара шанса за занатске, квалификоване раднике и ИТ стручњаке.

На Отвореном Балкану, потреба за мајсторима често превазилази доступне кадрове, посебно у секторима као што су грађевинарство, механика и слично. С друге стране, постоји недостатак стручњака, посебно у ИТ сектору, гдје постоји растућа потражња за програмерима, инжењерима, и другим високо квалификованим стручњацима. Ова разноликост у потребама за радном снагом ствара прилике за миграцију радне снаге између земаља на Балкану.

У Албанији, која се суочава с одливом радне снаге, постоји велика потражња за програмерима, а влада улаже значајна средства у дигитално образовање како би задовољила потребе тржишта рада. Ситуација на Балкану, укључујући и Србију, показује да постојећи профили као што су економисти и правници су вишак, док недостају квалификовани технички профили.

Министар финансија Синиша Мали истиче да Србија очекује да ће привући велики број стручњака због висине плата и развијености економије. Иако су јавна улагања планирана за наредне године, процјењује се да неће значајно утицати на тржиште рада.

Грађани који одлуче да траже посао у Албанији или Северној Македонији имајуће исте услове као држављани тих земаља, уз могућност продужења боравка.

Грађани који иницијално добију дозволу за рад на период од двије године, имају могућност да је продуже, уз истовремено одобрење за боравак. Ова прилика омогућава већу сигурност и стабилност у процесу тражења посла и боравка у земљама региона.

Ова нова иницијатива отвара нове могућности за рад и каријеру на Балкану, пружајући могућност веће мобилности и флексибилности радне снаге.


#   занати   радници   НСЗ (тржиште рада)   економија   Синиша Мали   мајсторско писмо   ИТ сектор   Отворени Балкан
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима