Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почео део споразума "Отворени Балкан", камиони с храном пролазе границу без чекања

Bookmark and Share

Прешево 03.01.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Промет прехрамбених производа између Србије, Северне Македоније и Албаније од данас би требало да буде знатно лакши и бржи јер је почео да се примењује споразум који је недавно потписан у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

Почео део споразума "Отворени Балкан", камиони с храном пролазе границу без чекања

То значи да регулативе земаља неће отежавати извоз пољопривредно-прехрамбених производа, верујемо једни другима, биће контрола као и до сада, али то неће отежавати извоз, каже саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић.

У изјави за Јутарњи дневник РТС-а, Ђаковић истиче да слободан промет прехрамбених производа између земаља потписница споразума значи много пре свега за извознике пољопривредних и прехрамбених производа, јер више од 600 наших компанија извози у Северну Македонију и Албанију.

"Једноставно речено, када наш камион крене у Северну Македонију, обавестићемо их о томе, наш камион ће после одговарајуће контроле моћи да прође пошто је наш сертификат сада признат у Северној Македонији и Албанији, као и њихови сертификати код нас", објашњава саветник министра пољопривреде.

Према његовим речима, регулативе земаља неће отежавати извоз пољопривредно-прехрамбених производа.

"Вреујемо једни другима, контролâ ће бити као и досад, али то неће отежавати извоз јер желимо да убрзамо промет производа", поручује Горан Ђаковић.

Надлежне инспекцијске службе су се сагласиле да међусобно признају документацију која прати робу.

Документација је стандардна и даље, фито-санитарни и ветеринарски сертификати, с тим што камони неће морати додатно да чекају на граници за узорковање у земљи у коју се извози.

"Камиони ће додатно отићи на царински терминал или у дистрибутивни центар и тамо ће се само проверити документација. Македонски или албански службеници ће имати наше налазе и нема потребе да их поново раде. Да не би било злоупотребе, контроле узорака ће се радити и даље,  али о трошку државе", поручује Ђаковић.

Додаје да камони више неће стајати на граници и роба пропадати, могућа је само рутинска контрола пасоша возача камиона, а остало ће се одвијати потпуно несметано.

"Укупан обим извоза између ове три државе је 300 милиона евра, свега 70 милиона евра са Албанијом. Ако имамо у виду да је само извоз хране за кућне љубимце из Србије био 100 милиона евра, а симболичних 70 између Албаније и Србије, можете ли да замислите колики је то простор за сарадњу. Мислим да ми њима можемо много тога да понудимо – кафу, воду, сокове, житарице, кромпир. Наравно, и ми од Северне Македоније купујемо, пре свега вино, грожђе, суво грожђе и неке друге производе и мислим да треба да се радујемо овој сарадњи", поручује саветник министра пољопривреде.

Додаје да треба да се радујемо напретку туризма у Албанији јер ћемо тако моћи да пласирамо више прехрамбених производа ту земљу.

"Мислим да наша кондиторска индустрија, која је прилично јака, има могућност за добар пласман. Надам се да ћемо у наредних пет година имати вишеструко већи извоз и увоз", рекао је Горан Ђаковић.


#   Прешево   храна   камиони   економија   Албанија   транспорт   Република Северна Македонија   Отворени Балкан
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима