Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преко границе Србије и Албаније само са личном картом

rssBookmark and Share

Прешево 09.11.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Београд, Скопље и Тирана, на онлајн видео-конференцији о "малом Шенгену", потписали су Меморандум о разумевању и сарадњи у борби против ковида 19. Потписан и међудржавни Споразум Србије и Албаније о слободном кретању грађана са личним картом.

Преко границе Србије и Албаније само са личном картом

Меморандум и Споразум су, у присуству председника Србије Александра Вучића, потписали премијери Србије, Северне Македоније и Албаније – Ана Брнабић, Зоран Заев и Еди Рама.

Председник Вучић је истакао да сарадња у борби против короне и слободно кретање грађана није само политичка иницијатива, већ ће она, каже, донети веће успехе у економији и веће поверење грађана у своју државу.

"Добар почетак је пола успеха", каже Вучић и додаје да ово није завршетак већ почетак рада три земље у корист свих грађана.

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да су споразуми између Албаније, Северне Македоније и Србије о сарадњи у борби против коронавируса и о слободном кретању само уз личну карту, споразуми чију ће конкретну корист осетити грађани све три земље, и донети им додатну сигурност.

Вучић је, после "онлајн" потписивања, рекао да је веома срећан што је договорена заједничка борба против коронавируса и што ће бити предузимане заједничке мере.

Према његовим речима, важно је да експертски тимови три земље разговарају и сарађују, што није битно само у овој здравственој кризи, већ и за будућност, пошто ће успоставити сарадњу међу лекарима.

"Тиме стварамо додатну блискост, поверење, али и помажемо једни другима. Најконкретнији начин помоћи је да покажемо колико бринемо о здрављу, колико нам је стало да прођемо кроз ову кризу. Та сарадња иде од сарадње у области добијања вакцина, до формирања зелених трансферних линија, чиме ће наше болнице моћи да приме албанске и македонске грађане и обртнуто", рекао је Вучић.

То ће, како каже, донети додатну сигурност грађанима, јер здравље и болести не познају националне и државне разлике и границе.

"Веома је важно што смо договорили да једни према другима не затварамо границе, већ да се заједнички боримо против пандемије и настављамо да унапређујемо нашу трговинску размену. Ми смо мали народи, који су обично били под великим утицајем различитих сила које су желеле да остварују своје интересе током историје. Данас се то није много променило, али је важно да, бринући о себи, покушамо да чувамо своју независност и сами доносимо одлуке. А с ким ћемо доносити одлуке ако не са најближима", поручио је Вучић.

Намера да се институционализује сарадња 

Председник Србије је истакао да ће, тек када буде направљено још неколико важних споразума, грађани видети колика је корист.

Према његовим речима, није случајно да ММФ предвиђа за наше три земље у наредне три године највећу стопу раста у овом делу Европе.

"Додатним упрошћавањем процедура, сарадњом, олакшавањем протока робе и капитала можемо да учинимо много тога", казао је Вучић.

Како је приметио, сада, када смо и формално решили препреке, да грађани Србије могу са личном картом у Албанију, биће много више туриста Албанаца у Нишу и Београду, али и много више Срба који хоће да виде Драч, Тирану, Валону, као што воле да иду у Скопље, Охрид.

Вучић је рекао да би волео да се још снажније ради на заједничкој сарадњи три државе и најавио да ће у Србији бити успостављен посебан тим који би на томе радио на дневном нивоу, како би убрзао ствари.

Указао је да је намера да се и институционализује сарадња, кроз убрзање идеје албанског премијера Едија Раме о формирању заједничког секретаријата.

Србија је, како додаје, спремна, док су три земље чланице иницијативе, а 50 одсто финансира секретаријат, јер сматра да је од огромног интереса ова иницијатива.

"Ово продубљује поверење између Тиране, Скопља и Београда" 

Честитао је грађанима, јер ће договор приближавати наше земље политички, а донети њима бољи живот.

"Ово радимо због наших људи. Ово продубљује поверење и добре односе између Тиране, Скопља и Београда. Албанска пословица каже 'добар почетак је пола успеха'", а мислим да смо направили више него добар почетак", констатовао је Вучић.

Рекао је да је неопходно радити даље марљиво, како би се направио још већи успех у корист грађана, те да ће људи моћи да препознају да ово није само некаква политичка иницијатива која ће завршити као празна бирократска иницијатива, којих је било, већ нешто што ће допринети нашим економијама и већем поверењу.

Што се тиче сутрашњег самита у Софији, рекао је да сматра да ће бити и бољих резултата што буде више координације.

"Србија ће подржати Тирану и Скопље на европском путу и тражити од ЕУ да крене у преговоре о чланству са Албанијом и Северном Македонијом", закључио је Вучић.

Рама: Још један корак напред за бољи регион

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је данашњим потписивањем Меморандума између Србије, Северне Македоније и Албаније о сарадњи у борби против ковида и Споразума између Србије и Албаније о слободном кретању грађана са личним картама направљен још један значајан корак напред у правцу боље сарадње у региону.

Рама је истакао да је значајно за Албанију што је и са Србијом постигла споразум о преласку границе само са личном картом.

"Веома позитиван корак је и сарадња у дељењу информација, искустава, али и терета, када је реч о борби са ковидом 19", нагласио је Рама.

Рама истиче да је то урађено пред сутрашњи самит у Софији, као и да на том самиту почиње нова фаза блиске сарадње на Западном Балкану.

"Нема боље алтернативе да причамо и делимо искуства" 

Изразио је задовољство што ће се Приштина придружити иницијативи "мини-Шенген", као и очекивање да ће то дефинитивно учинити и БиХ и Црна Гора, како бисмо сви заједно могли да идемо ка заједничкој будућности.

Истовремено, веома је важан моменат самита у Софији што ћемо поново изразити уверење за ширење тзв. зелених коридора са европским земљама и заузети јединствену позицију према ЕУ, истиче Рама, када је у питању "нови зелени договор", рекао је Рама.

Указао је на значај тога да европске земље и партнери схвате да је потребна подршка земљама Западног Балкана.

Премијер Албаније је додао да ће та иницијатива помоћи земљама у региону да се развијају.

"Без сумње, нема боље алтернативе него да причамо и делимо искуства, као и да гледамо једни друге из угла будућности. То је управо оно што ми данас радимо и што ћемо радити и сутра, и по томе ће нам историја судити", нагласио је Рама.

Истакао је да очекује сутра на самиту у Софији плодну дискусију и да ће регион направити још један искорак ка ЕУ.

Заев: Са премијерима Србије и Албаније меморандум о опоравку 

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да је данас са премијерком Србије Аном Брнабић и албанским премијером Едијом Рамом потписан меморандум који ће додатно олакшати живот грађана три земље и поставити основ за економско опорављање.

"Иницијатива је настала на састанку који сам имао са српским председником Александром Вучићем и албанским премијером Едиjeм Рамом. Ми смо као пријатељи и државници потписали споразумом о сарадњи наших земаља, а који је у складу са Берлинским процесом", истакао је Заев и додао да је са Брнабићевом и Рамом трасиран пут ка олакшавању живота грађана и постављене основе за економско опорављање.

Како је нагласио, заједно ће радити на набавци вакцине за ковид 19, међусобно ће се помагати у случају преоптерећења македонског, српског или албанског здравственог система, те да ће наставити за зеленим коридорима и економским оператерима ради олакшавање посла током пандемије.

"Грађани ће се кретати без пи-си-ар тестова и административних и финансијских препрека, као и без додатних трошкова. Уколико један становник из ове три земље буде на лечењу на територији у некој од ове три земље, онда ће земља у којој се лечи преузети трошкове", објашњава Заев.

"Ово су тренуци солидарности" 

Како је додао, уколико је неком становнику из Северне Македоније потребно лечење у Србији или у Албанији, онда ће трошкове тог лечења сностити Србија, односно Албанија и обрнуто.

"Ово су тренуци солидарности, озбиљног размишљања и међусобне подршке", тврди Заев.

Како је подсетио, грађани Северне Македоније већ дуже време путују у Србију и Албанију само са личном картом.

"Поздрављам што ће сада грађани Србије и Албаније моћи да путују на реципрочној основи, такође само са личном картом", казао је Заев и навео да се на тај начин спуштају блокаде и ради на интеграцији региона.

Заев је такође изразио задовољство што је и Приштина пристала да се прикључи процесу унапређивања регионалне сарадње за шта је, како је казао, убеђен да ће допринети грађанима региона и економским оператерима.

"Сутра очекујем подршку на путу ка ЕУ. Желимо брзо да будемо део ЕУ. Очекујем да ће на самиту Берлинског процеса сутра бити послата порука о почетку приступних преговора ЕУ са Албанијом и Северном Македонијом", нагласио је Заев.

Наши министри, додао је Заев, настављају да координишу радне групе.

"Порука солидарности ће учинити наше грађане храбријим и у овим тренуцима током пандемије коронавируса", закључио је Заев.


#   туризам   Прешево   саобраћај   Александар Вучић   Мердаре   економија   Албанија   Еди Рама   историја   ММФ   Зоран Заев   Република Северна Македонија
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима