Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта значи "Отворени Балкан"...

Bookmark and Share

01.08.2021. Ртс, Политика, Танјуг, Јужна Србија Инфо

Вучић је, у ауторском тексту за "Политику", истакао да на Балкану предуго није било тог важног искорака, који би повукао регион напред, те да је ово први пут да неко на Балкану покрене нешто што је добро за цео регион, због чега су споразуми у Скопљу историјски, а историјски ће, наводи, бити и њихови резултати.

Илустрација
Илустрација

Морамо да будемо отворени, спремни за сарадњу и да пригрлимо сваку шансу за економски раст, инфраструктурно повезивање и размену идеја и управо зато пројекат "Отворени Балкан" представља велику прилику, али и наду, одговорност и обавезу да сами креирамо бољу и другачију будућност, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Наводећи да је 30 година прошло од када су почели сукоби на простору некадашње Југославије, Вучић је указао да је три деценије Србија тражила себе, бранила се од свега што није разумела, борила против онога што је разумела а није могла да спречи, слушала и проводила налоге оних који су само хтели да и регион и Србију замрзну у жабокречини лажне наде, додворавала се свима који би показали било какву жељу да на Балкану праве личне каријере, иживљавајући се на балканским народима, посебно Србима, и све то без плана и идеје како да ствари мењамо и како да почнемо о себи да одлучујемо, и, посебно, како да од губитника постанемо победници.

Фото: Танјуг - РТС

"Нисмо разумели, тамо деведесетих година, шта се збивало у свету, шта је значио пад Берлинског зида, нисмо схватали колико смо мали и слаби и у војном и у економском смислу у односу на најмоћније западне силе, веровали смо у митове о сопственој снази и изгубили смо све. Пре свега, будућност", констатује Вучић.

А онда, примећује, двехиљадитих, када смо, каже, очекивали уз почетно отварање према свету, да ће неко да нам поклони све и да ћемо без великог рада да живимо као најбогатији европски народи, пристајавши на свеколика национална понижења, извињавајући се за све што јесмо, али и нисмо починили, добијамо још теже ударце.

"Од проглашења независности Косова, коју запад здушно подржава, до затварања и катанчења свих наших фабрика и нестанка економске перспективе Србије", навео је Вучић.

Време да рационално погледамо око себе 

Поручио је да је данас, када смо земљу економски опоравили, национално усправили, време да рационално и прагматично погледамо око себе, да разумемо оно што се збива у свету, Европи, али и у региону у којем живимо.

Вучић је истакао да је Србија на европском путу напредовала у свим сферама друштвеног живота, посебно у економији, али да Србија мора да разуме и потребе и намере ЕУ, како не би губила време сањајући снове чије остварење не зависи само од нас.

"Европа нас жели, онолико колико је потребно да не правимо проблеме, неретко растрзана унутрашњим разликама, борбом против оних који не желе да прихвате све модерне узусе тзв. зелене агенде које мале земље остављају без електричне енергије, гаса, или, џихадистичког приступа владавини права, често и лицемерног (можете замислити како би се цела Европа дигла да је угледни новинар убијен у Пољској, а не у Холандији), али и непостајањем потпуно јасне стратегије према Западном Балкану, али и другим европским територијама које не припадају Унији", предочио је председник Србије.

Истовремено, Вучић је навео и да у Србији и даље не разумемо да се ствари мењају, да је политика жива ствар, односи у региону такође, те да мржња, најчешће према Албанцима, нама не доноси ништа, већ напротив.

"Ми морамо да будемо отворени, спремни за сарадњу, да пригрлимо сваку шансу за економски раст, инфраструктурно повезивање и размену идеја. Управо зато, пројекат 'Отворени Балкан' представља велику прилику, али и наду, одговорност и обавезу да сами креирамо бољу и другачију будућност не чекајући да нам било шта падне с неба, да нам било ко донесе поклоне које ћемо платити више од њихове вредности", поручио је Вучић.

На Балкану дуго није било важног искорака 

Он је указао и да у свету о Балкану обично мисле као о месту сталних ратова и крвопролића, а чак и да је таква, додаје, историја Балкана није ни прићи историји данашње ЕУ, између чијих нација су "текле реке крви", како је говорио Винстон Черчил.

Према његовим речима, тако завађен регион, са милионима жртава у међусобним сукобима, нашао је начин да искорачи напред и да за себе и за друге направи бољу будућност, а то је данашња ЕУ, заједница у којој нема граница и која је једна од највећих економских сила света, додуше у озбиљном паду.

"И на Балкану су текле реке крви, баш као и некада међу данашњим земљама ЕУ. Али на Балкану предуго није било тог важног искорака, који би повукао регион напред и извукао га из своје тешке прошлости која оптерећује и његову садашњост и његову будућност", поручио је председник Србије.

Подсећа да је пре нешто мање од две године, заједно са Зораном Заевом, премијером Северне Македоније, и Едијем Рамом, премијером Албаније, покренуо у Новом Саду иницијативу да се између наших држава уклоне баријере које ометају тзв. четири слободе, на којима се заснива заједничко тржиште ЕУ – слободно кретање робе, услуга, људи и капитала.

Пре неколико дана, у Скопљу су, наводи Вучић, он, Заев и Рама и потписали три документа, којима су се обавезали да ће радити на олакшању увоза, извоза и кретању робе између наших држава, да ће омогућити нашим радницима слободан приступ тржишту рада у свакој од три земље и да ће удружити снаге да се заштитимо од природних катастрофа, где год се оне десиле.

"Зашто ово радимо? Зато што не можемо а нема никаквог разлога ни да чекамо да неко то уради уместо нас", поручио је председник Србије.

Додао је и да све три државе желе да постану чланице ЕУ и да учествују као равноправни играчи на огромном заједничком европском тржишту, на простору без граница за људе, робу, капитал и услуге.

"Али док се то не деси, а већ је прошло много времена, ко нам брани да добра правила пресадимо на Балкан? Ако свака од наших економија губи милионе због чекања робе на граници, ако хиљаде наших радника може да заради више код комшије али га спречавају баријере на граници, зашто би то решавао неко други уместо нас?", упитао је Вучић.

"Отворени Балкан" наш одговор на наше проблеме  

Поновио је и да жели да се иницијативи прикључе и остали на Балкану, поручујући да немају чега да се плаше, осим свакодневних губитака због "тврдих" граница.

Председник Србије је навео и да се наслушао "свега и свачега" против "Отвореног Балкана".

"Да је ово политика, а не економија, да се овим обнавља Југославија, при чему се не сећам да је Албанија била део Југославије, да све ово већ имамо кроз ЦЕФТА, а кад већ имамо, зашто нам камиони стоје данима на границама, а роба у њима пропада?", пита председник Србије.

Има, констатује, и оних, у Европи, али и код нас, који не могу да се помире с тим да је "Отворени Балкан" наша идеја, наш одговор на наше проблеме, да нам нико то није донео са стране.

Али и те примедбе су, примећује Вучић, типично балканске, па су му због тога, додаје, чак и симпатичне, јер кажу – ко зна зашто они то раде, нису могли они то сами да смисле, неко им је то донео из Берлина или из Америке, има много важнијих проблема, зашто њих прво не решавају...

Простор без баријера у трговини и слободном кретању људи

"'Отворени Балкан' ће успети, баш зато што га није смислио нико осим нас и зато што нико осим Србије, Северне Македоније и Албаније неће имати толико воље да га спроведе. Све што је на Балкан стигло однекуд, није се примило", указао је Вучић.

Истакао је да је ово први пут да неко на Балкану покрене нешто што је добро за цео регион.

"И зато су договори у Новом Саду и споразуми у Скопљу историјски, а историјски ће бити и њихови резултати. Морамо до њих да дођемо заједно, великим радом и уз велику подршку наших људи. Само зато што се ово не тиче никог са стране, већ нас који у томе учествујемо", поручио је председник Србије.

И оснивачи ЕУ су, каже, знали да могу да превазиђу тешку историју само ако почну да се повезују преко економије, и они су доживљавали отпоре на све стране, али успели су.

Срби, Албанци и Македонци нису ништа мање паметни и вредни од Француза, Немаца, Италијана и других који су кроз Заједницу за угаљ и челик кренули у градњу ЕУ, подвукао је Вучић.

"Ми не морамо толико далеко, биће довољно да од нашег региона направимо простор без баријера у трговини и слободном кретању људи. Нисмо ни мање креативни, ни мање упорни од Европљана, који одавно имају своје заједничко тржиште", навео је председник Србије.

На том тржишту нас, додаје, често познају по ајвару, било да је из Србије, Македоније или Албаније, јер су сва три одлична, а сад ће нас упознати и по знању и вољи да изведемо најтеже и најкомпликованије интеграционе процесе, оне економске и то неупоредиво брже и ефикасније него било где унутар садашње ЕУ.

"Не зато да бисмо се доказали пред Европом у коју желимо да уђемо, него зато што је Балкан без економских баријера наша насушна потреба. И ако за то не буде подршке и ако нас и даље буду потцењивали и оспоравали, неће бити никакав проблем", навео је Вучић.

Овај посао, поручује, започели смо сами, сами ћемо га и завршити, и у томе не зависимо ни од кога, осим од наших људи који ће од њега имати највећу корист.

"Верујем у Србију, верујем у Балкан", закључио је председник Србије у ауторском тексту за Политику.

Коментара: 0


#   туризам   Србија   Александар Вучић   политика   Гранични прелаз   економија   Албанија   Еди Рама   историја   Западни Балкан   Зоран Заев   Република Северна Македонија
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима