Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лакше за јужњаке до југа Црне Горе: До краја 2021. преко Албаније само уз личну карту

Bookmark and Share

Македонија 10.10.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

У Новом Саду је одржан трилатерални састанак председника Србије Александра Вучића са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевом.

Фото: РТС
Фото: РТС

Договорена је заједничка декларација која ће се заснивати на спровођењу четири кључне слободе Европске уније на Западном Балкану – слободе протока робе, капитала, услуга и људи, рекао је председник Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Северне Македоније и Албаније да се током састанка разговарало у корист грађана све три земље, те да је циљ све тројице да се до краја 2021. "границе наших земаља прелазе само уз личну карту".

"Многи ће наш састанак у Новом Саду, познатом по духу толеранције, назвати револуционарним, ја нисам спреман да такве речи користим, али мислим да је састанак од изузетног значаја за наше три земље, за Србију несумњиво. Документ који ћете видети заснива на имплементацији четири кључне слободе које су међународно прихваћене – слобода протока робе, капитала, услуга и људи", рекао је Вучић.

Додао је да грађани све три земље заслужују бољи живот и већи животни стандард.

"То радимо зарад велике користи коју ће имати наши грађани, због тога што смо уверени да људи у нашим земљама заслужују бољу будућност, виши животни стандард и неупоредиво нижу стопу незапослености", навео је председник Србије.

Реформама су земље, како је додао, дошле до извесног стадијума, а сада на нови начин, кроз успешније регулисање односа, заједнички ће деловати ка подизању привреде. 

"Ми смо реформама које смо спроводили у претходном периоду дошли до одређеног стадијума и сада је потребно на нови начин, још успешнији, регулисати међусобне односе како бисмо подигли могућност за убрзани раст, за одрживи развој сваке од наших земаља и да у много чему заједнички делујемо", навео је Вучић.

"Циљ прелазак границе само уз личну карту" 

Додаје да је циљ да се створе услови да се границе све три земље прелазе само уз личну карту.

"Наш је циљ да до краја 2021. направимо услове да максимално уз личну карту можете да пређете сваку од наших граница, ми данас са Албанијом ту могућност немамо, верујем да ћемо након неког наредног састанка моћи да кажемо да вам није потребан пасош за прелазак албанске границе и обрнуто", навео је председник Србије.

Изразио је уверење да ће на следећим састанцима бити договорена та могућност.

"Верујемо да можемо да скратимо чекање камиона на нашим границама, јер по анализи Светске банке, 26 милиона сати наши камиони губе на граници. То би била велика уштеда, и имали би већи новац за веће плате", објаснио је Вучић.

Поручио је да је жеља свих њих да се спусти ниво незапослености за Западном Балкану, која је сада 19,1 одсто.

"Можете ли да замислите да имамо једно тржиште рада? Повећава се конкурентност, лакше се долази до решења и нема проблема. Ко има радну дозволу у Скопљу, има је у Београду, ко је има у Београду, има је у Тирани... То су фантастичне ствари, ако то успемо да решимо... А план је да решимо до 2021. године", рекао је председник Србије.

"ЕУ добродошла, али треба да узмемо судбину у своје руке"

Председник Србије је, на питање новинара да ли је лакше или теже да се постигне договор без представника ЕУ, истакао да су представници ЕУ увек добродошли, али да балкански народи морају да узму судбину у своје руке, са чиме су се сложили и премијери Албаније и Северне Македоније.

"Сви се налазимо на путу ка ЕУ у одређеној фази, то су наши пријатељи. Представљамо суверене земље, одговорне и озбиљне народе и нисмо недозрели да нам је потребан тутор и у стању смо да се сами о себи старамо. Што се мене тиче, увек су добродошли наши пријатељи из ЕУ, али као што сте видели данас, тако ћемо и 10. новембра моћи сами да конструктивно и веома добро разговарамо", рекао је Вучић.

Подсетио је да је о томе говорио и у Уједињеним нацијама.

Додаје да су Албанија, Србија и Северна Македонија на европском путу, али да су данашњим договором решиле да своју судбину узму у своје руке и да више не чекају на нечије одлуке.

"Ми све време чекамо да нам неко донесе неку пресуду, шта ће неко да нам каже, колико смемо да урадимо. Сви смо на европском путу, али смо решили да сами одлучујемо о својој судбини, да не чекамо никога. То што чекамо питање је када ћемо да дочекамо, а нама је сваки дан у питању. Што не бисмо радили боље и више између себе, ко нас у томе спречава?", упитао је Вучић.

Најавио је да ће на наредном састанку, који ће се одржати већ 10. новембра у Охриду, три земље изаћи са најконкретнијим мерама. 

Рама: Очајнички нам је потребно да идемо напред 

Албански премијер Еди Рама рекао је да је данашњи састанак био драгоцен са значајним исходом и захвалио Вучићу и Заеву.

"Ми смо се договорили да подржимо принципе заједничке декларације спровођење четири фундаменталне слободе Европске уније на регион Западног Балкана.Рама: Чуо сам критике
, али не и алтернативПремијер Албаније рекао је да је чуо доста критика о иницијативи "мали шенген", која подразумева уклањање баријера у региону Западног Балкана, али, истиче, није чуо никакву алтернативу.

"Чуо сам доста критика о заједничком простору, али уз дужно постовање, оне нам не дају никакве алтернативе, већ тапкају у прошлости и одржавају статус кво", рекао је Рама.

Он је додао да је регион био "слеп" на неке могућности, али да су те могућности огромне.

Ово није састанак који се изненада десио, каже албански премијер и појаснио да он нема за циљ никакве ексклузивности.

"То је корак који је предузет да би се обезбедио опште инклузивни процес и у декларацији лако можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током целог текста", рекао је Рама.

Рама је рекао да све земље морају да ураде више ради својих грађана и на добробит слободног кретања људи, робе и услуга, као и капитала на овој територији.

"Довољно је само да вам кажем један пример да схватите колико нам је очајнички потребно да идемо напред, а то је 26 милиона сати чекања које се потроше на граничним прелазима", истакао је Рама. 

Заев: Балкан више није буре барута, већ регион 21. века

Премијер Северне Македоније Зоран Заев је поручио да се мора радити више и да се не смеју задовољити оним што је постигнуто до данас.

Цео регион треба да унапреди сарадњу у оквиру четири вредности које заступа и ЕУ, а то су слобода протока људи, робе, капитала и услуга, наводи Заев.

Сматра да ће то дефинитивно створити оно што сви очекују, а то је регион који ће бити конкурентнији у свету, привлачнији и својим грађанима и страним инвеститорима, који ће моћи да праве планове на основу ресурса које регион нуди.

Премијер Северене Македоније очекује да ће захваљујући иницијативи регион имати и више поштовања и од стране ЕУ.

Заев оцењује да се иницијативом шаље порука да Балкан више није "буре барута", већ регион 21. века.

Најавио је да ће следећи састанак бити одржан 10. новембра у Охриду и позвао друге земље Западног Балкана да се придруже иницијативи.

Зоран Заев и Еди Рама јуче су допутовали у Србију, а синоћ су са домаћнима – Александром Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић – прошетали новосадским улицама.


#   туризам   Александар Вучић   политика   Гранични прелаз   економија   Албанија   Еди Рама   пасош   Македонија   личне карте   Зоран Заев   Република Северна Македонија
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима