Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Петровић: Ово је потоп у најави, рећи ћемо ММФ

rssBookmark and Share

Београд 27.06.2017. Б92

Ако Влада не предузме неопходне мере дугови градова и локалних заједница ће потопити државне финансије, каже председник Фискалног савета Павле Петровић.

Б92
Б92

Градови и локалне самоуправе у Србији дугују око милијарду евра, а касне у плаћању доспелих обвеза од 300 милиона евра, што укупно чини четири одсто бруто домаћег производа, податак је који је у најновијем извештају изнео Фискални савет.

"Влада би требало да се укључи у решавање тих проблема, али важније је да локалне самоуправе крену у тај посао“, рекао је Петровић гостујући у Кажипрсту Б92.

Према његовим речима, најтежа је ситуација у Крагујевцу, а затим следи Ниш. Београд и Нови Сад, каже Петровић, су стабилнији, али и они имају проблеме.

Према његовим рчеима, Град Крагујевац је на крају 2015. године дуговао четири милијарде динара што је скоро једнако годишњем буџету, локална јавна предузећа дугују две милијарде динара.

"Наша оцена је да је Крагујевцу потребан средњорочан план, до 3 до 4 године, који би подразумевао веома оште и болне мере. На пример, план за фискалну консолидацију, повећање пореза на имовину...веће реструктуриање јавних предузећа, што значи и отпуштања и да влада прати те трендове и помаже“, каже Петровић.

На питање да ли је то био задатак бивше министарке Ане Брнабић, каже су они који су били дужни да те проблеме виде претходних година су министри привреде, финансија и локалне самоуправе.

"Просто је незамислимо каквих је трошења и непопулизма било, а да није било реакције с друге стране“, каже.

Истиче да није било лако направити анализу јер су подаци практично недостуопни и да је потребно направити систем транспарентности.

"ММФ је изразио заинтересованост за овај извештај, и њима ћемо указати на овај блок. Поред досадашњих проблема, сада се јавља и овај блок где су локална јавна предузећа и то треба решавати“, каже Петровић.

Б92

Коментара: 0


#   Београд   јавна предузећа   Крагујевац   Нови Сад   Фискални савет   ММФ   Павле Петровић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима