Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Petrović: Ovo je potop u najavi, reći ćemo MMF

rssBookmark and Share

Beograd 27.06.2017. B92

Ako Vlada ne preduzme neophodne mere dugovi gradova i lokalnih zajednica će potopiti državne finansije, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

B92
B92

Gradovi i lokalne samouprave u Srbiji duguju oko milijardu evra, a kasne u plaćanju dospelih obveza od 300 miliona evra, što ukupno čini četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, podatak je koji je u najnovijem izveštaju izneo Fiskalni savet.

"Vlada bi trebalo da se uključi u rešavanje tih problema, ali važnije je da lokalne samouprave krenu u taj posao“, rekao je Petrović gostujući u Kažiprstu B92.

Prema njegovim rečima, najteža je situacija u Kragujevcu, a zatim sledi Niš. Beograd i Novi Sad, kaže Petrović, su stabilniji, ali i oni imaju probleme.

Prema njegovim rčeima, Grad Kragujevac je na kraju 2015. godine dugovao četiri milijarde dinara što je skoro jednako godišnjem budžetu, lokalna javna preduzeća duguju dve milijarde dinara.

"Naša ocena je da je Kragujevcu potreban srednjoročan plan, do 3 do 4 godine, koji bi podrazumevao veoma ošte i bolne mere. Na primer, plan za fiskalnu konsolidaciju, povećanje poreza na imovinu...veće restrukturianje javnih preduzeća, što znači i otpuštanja i da vlada prati te trendove i pomaže“, kaže Petrović.

Na pitanje da li je to bio zadatak bivše ministarke Ane Brnabić, kaže su oni koji su bili dužni da te probleme vide prethodnih godina su ministri privrede, finansija i lokalne samouprave.

"Prosto je nezamislimo kakvih je trošenja i nepopulizma bilo, a da nije bilo reakcije s druge strane“, kaže.

Ističe da nije bilo lako napraviti analizu jer su podaci praktično nedostuopni i da je potrebno napraviti sistem transparentnosti.

"MMF je izrazio zainteresovanost za ovaj izveštaj, i njima ćemo ukazati na ovaj blok. Pored dosadašnjih problema, sada se javlja i ovaj blok gde su lokalna javna preduzeća i to treba rešavati“, kaže Petrović.

B92

Komentara: 0


#   Beograd   javna preduzeća   Kragujevac   Novi Sad   Fiskalni savet   MMF   Pavle Petrović
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}