Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Добра вест за пољопривреднике, у фебруару стартују конкурси

Bookmark and Share

23.01.2017.

Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић најавио је данас да ће у другој половини фебруара бити објављени конкурси за субвенције у пољопривреди.

Добра вест за пољопривреднике, у фебруару стартују конкурси

Недимовић је гостујући на ТВ Пинк објаснио да је реч о субвенцијама у четири категорије, односно за набавку воћарских и виноградарских трактора, субвенција за младе пољопривредне произвођаче, за унапређење прерађивачких капацитета и изградњу објеката за складиштење, сушење и замрзавање производа.

Конкурси ће, додао је Недимовић, бити реализовани по другачијем принципу него до сада, односно заинтересовани ће конкурисати код Управе за аграрна плаћања са профактурама, након чега ће добијати одлуку те управе да ли је њихова инвестиција прихваћена или није.

Онда ће имати рок од 60 или 90 дана, у зависности од врсте инвцестиције, да је реализују. Тиме се њима гарантује финансијска сигурност, а ми ћемо моћи да направимо предвидивост током година, да знамо шта смо одобрили, рекао је Недимовић.

Министар пољопривреде је навео да уколико преостане средстава, биће и другог позива, и нагласио да ће бити контрола да ли се субвенције користе на прави начин.

Он је најавио и да у наредних 15 дана очекује јавни позив, када је реч о тендерима за наводњавање, за 14 пројеката.

Вода је важан сегмент пољопривреде и морамо на њу озбиљније да рачунамо него у претходном периоду, истакао је министар пољопривреде и додао је да ће приближно 30 милиона евра бити инвестирано кроз тај прокејат.

Недимовић је указао и да је Србији потребно између 10.000 и 14.000 противградних ракета, да би се успешно бранила од града, од којег воћарски крајеви трпе највише штете.

Према његовим речима, биће издвојена средства како бисмо били боље опремљени за следећу годину.

Такође, он је напоменуо да се морају развити и алтернативни системи, односно не само физичка, већ и финансијска одбрана, која се односи на домен осигурања и то не само пољоприредних газдинстава, већ и републичког буџета.

Недимовић је навео и да је пре неколико дана Европска комисија дала позитиван одговор за отварање Поглавља 27, тако да следи завршавање Акционог плана, као и да 80 одсто прописа који морају да се промене везани су за пољопривреду и животну средину, што је озбиљан посао.

Коментара: 0


#   субвенције   конкурс   јавни позив   Министарство пољопривреде   Европска комисија   Бранислав Недимовић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима