Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Добро родила и преродила паприка у лесковачком крају

rssBookmark and Share

Лесковац 11.08.2021. ДАНИЈЕЛА КОЦИЋ РТС

Паприка се у Јабланичком округу гаји на 2.100 хектара. Више од половине у пластеницима. Ове године лесковачки повртари су презадовољни и квалитетом и родом који је за трећину већи него прошле.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Преродила је. Од маја месеца нема предаха за Стојиљковиће у селу Навалину.

Производња је органска на два хектара. Од болести је штите предатори. Годишње произведу око 150 тона бабуре и љуте и готово све продају земљама у окружењу.

"Приносима смо задовољни. Година је изузетно добра и погодна за паприку. За још пола хектара смо повећали ове године пластеничку производњу", каже Зоран Стојиљковић, повртар из Навалина.  

Џакове и тракторску приколицу пуне десетак радница. У пластеницима, у најтоплијем периоду је и више од 50 степени. Али навикле су, кажу.

"Није лако, али ради се. Газда доноси хладан сок, хладну воду, одморимо кад је баш врућина", каже Драгиња Костић, радница.

Берићетно је и у 20 пластеника на имању Филиповића. Очекују 100 тона паприке. Уз примену агротехнике пажљиво бирају и сорте. Од семена преко заштите до бербе годишње уложе око 20.000 евра.

"Велики рад, велики труд али исплати се. Целокупна производња је већ продата", каже Марко Филиповић, повртар из Навалина.

Посадили су и ајварку. Топлота јој прија па је већ почела полако да црвени. Берба креће за двадесетак дана, раније него лане.

"Надамо се да бити принос добар, е сад, цена не би требало да буде мања од 60 динара", каже Драган Филиповић, повртар из Навалина. 

"Бабура" и "шиља" откупљују се за 50 до 70 динара. Извоз је двоструко већи него лане.

"Ту предњаче Црна Гора, БиХ, Хрватска, Словенија, а ове године постајало је интересовање Грчке за лесковачком паприком", каже Јелена Стојиљковић, инжењерка ратарства ПССС Лесковац.

У Јужном поморављу годишње се произведе око 70.000 тона паприке. Захваљујући повољној клими, савременој технологији и повртарима којих је све више, свеже паприке на пијачним тезгама има до децембра.

ВИДЕО: РТС


#   Лесковац   пољопривреда   паприка   Навалин   повртарство
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима