Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dobro rodila i prerodila paprika u leskovačkom kraju

rssBookmark and Share

Leskovac 11.08.2021. DANIJELA KOCIĆ RTS

Paprika se u Jablaničkom okrugu gaji na 2.100 hektara. Više od polovine u plastenicima. Ove godine leskovački povrtari su prezadovoljni i kvalitetom i rodom koji je za trećinu veći nego prošle.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Prerodila je. Od maja meseca nema predaha za Stojiljkoviće u selu Navalinu.

Proizvodnja je organska na dva hektara. Od bolesti je štite predatori. Godišnje proizvedu oko 150 tona babure i ljute i gotovo sve prodaju zemljama u okruženju.

"Prinosima smo zadovoljni. Godina je izuzetno dobra i pogodna za papriku. Za još pola hektara smo povećali ove godine plasteničku proizvodnju", kaže Zoran Stojiljković, povrtar iz Navalina.  

Džakove i traktorsku prikolicu pune desetak radnica. U plastenicima, u najtoplijem periodu je i više od 50 stepeni. Ali navikle su, kažu.

"Nije lako, ali radi se. Gazda donosi hladan sok, hladnu vodu, odmorimo kad je baš vrućina", kaže Draginja Kostić, radnica.

Berićetno je i u 20 plastenika na imanju Filipovića. Očekuju 100 tona paprike. Uz primenu agrotehnike pažljivo biraju i sorte. Od semena preko zaštite do berbe godišnje ulože oko 20.000 evra.

"Veliki rad, veliki trud ali isplati se. Celokupna proizvodnja je već prodata", kaže Marko Filipović, povrtar iz Navalina.

Posadili su i ajvarku. Toplota joj prija pa je već počela polako da crveni. Berba kreće za dvadesetak dana, ranije nego lane.

"Nadamo se da biti prinos dobar, e sad, cena ne bi trebalo da bude manja od 60 dinara", kaže Dragan Filipović, povrtar iz Navalina. 

"Babura" i "šilja" otkupljuju se za 50 do 70 dinara. Izvoz je dvostruko veći nego lane.

"Tu prednjače Crna Gora, BiH, Hrvatska, Slovenija, a ove godine postajalo je interesovanje Grčke za leskovačkom paprikom", kaže Jelena Stojiljković, inženjerka ratarstva PSSS Leskovac.

U Južnom pomoravlju godišnje se proizvede oko 70.000 tona paprike. Zahvaljujući povoljnoj klimi, savremenoj tehnologiji i povrtarima kojih je sve više, sveže paprike na pijačnim tezgama ima do decembra.

VIDEO: RTS

Komentara: 0


#   Leskovac   poljoprivreda   paprika   Navalin   povrtarstvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima