Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грци наручили хиљаде тегли лесковачког ајвара

rssBookmark and Share

Лесковац 29.09.2014. Танјуг

Грчки привредници и купци на међународном сајму "ЕXПО 2014", који је се одржава од 26. септембра до 1. октобра у грчком граду Кавали, заинтересовани су за увоз српских прехрамбених производа.

Грци наручили хиљаде тегли лесковачког ајвара

Грцима су најзанимљивије прерађевине од воћа и поврћа а посебно лесковачки ајвар. Договорен је и извоз више хиљада тегли од по 700 грама ајвара прављеног по традиционалној рецептури домаћица са подручја Лесковца.

На штанду Регионалне привредне коморе Лесковац, где су заједно наступила мала и средња предузећа из Јабланичког и Пчињског округа и са подручја Краљева , Зајечара и Чачка, посетиоци сајма су моглу да пробају и купе ајвар, кондиторске производе, ракије и вина и добију каталоге више од 60 фирми.

Председник Привредне коморе регије Кавала Ангелос Тсатсоулуис изјавио је Тањугу да он веома добро познаје Србију јер је пре више од три деценије студирао у Београду и зато је уверен да ће Грци куповати српске производе. Он подсецвха да Грчка током туристичке сезоне увози храну и да тај период треба да искористе српски произвођачи.

"Ја сам био у Србију пре 30 година као студент пољопривреде. После 30 година Србија је и даље моја љубав као и ајвар и шљивовица ", објашњава председник коморе Кавала Ангелос Тсатсоулуис.

На сајму „ ЕXПО 2013" производе је изложило 150 предузећа из Румуније, Бугарске, Украјине, Пољске, Турске, Србије, Грчке и са Кипра. Регионална привредна комора Лесковац, већ седму годину учествује на овом сајму а локалне власти Кавале, обезбеђују бесплатан изожбени простор за наше привреднике. На штанду лесковачке коморе, поред фирми из Лесковца и Врања учествују и произвођачи из Краљева, Зајечара и Чачка.

"Само треба једно одређено време да прође да би се људи упозналил и да крену у неке заједничцке послове. Ево седми пут смо на сајму, постали смо и добри пријатељи али пријатељство је једно а бизнис нешто друго", рекао је председник Регионалне привредне коморе Лесковац Горан Јовић.

Он каже да му је драго што су се јавили предузетници из Ксантија, Александрополиса и Кавале који желе да инвестирају на југу Србије.

"Управо смо разговарали о изградњи једне фабрике у нашој Зеленој зони, биће то фабрика за производњу и паковање чајева. Важно је да постоји интересовање обе стране да се сарађује", додао је он.

Према процени организатора сајам у Кавали сваког дана посети око 10.000 гостију из Грчке и иностранства .

Град Врање који је и братимљен са Кавалом , на штанду је поред привредних представио туристичке потенцијале југа Србије.

"Кавала сваке године окупља онај део људи који кроз мала улагања , кроз малу привреду остварују одличан профит. То је шанса да се кроз регионалну политику привредних комора дође до неких одређених садржаја који ће омогућити да се склапају послови да се отварају радна места.

Врање има слободну бесцаринску зону и ми ћемо то представити са жељом да грчки привредници дођу у наш град", каже градоначелник Врања Зоран Антић

Међународни сајам у Кавали " ЕXПО" одржава се 22 године, а српске фирме учествују последњих седам година.


#   Лесковац   Врање   Зоран Антић   сајам   пољопривреда   ајвар   радна места   Регионална привредна комора   Горан Јовић   Привредна комора   увоз   улагања   производи   Град Врање   мала и средња предузећа
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима