Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кркобабић позвао пољопривреднике из Јабланичког округа да оснивају задруге

rssBookmark and Share

Лесковац 07.06.2017. Јужна Србија Инфо

У просторијама Јабланичког округа јуче је представљен програм "Развој задруга у Јабланичком округу" коме су присуствовали градоначелник Лесковца, председници општина са подручја Јабланичког округа, представници Регионалне привредне коморе, представници задруга, као и Милан Кркобабић, министар без портфеља.

Кркобабић позвао пољопривреднике из Јабланичког округа да оснивају задруге

Кркобабић је овом приликом истакао да је ревитализација задругарства изузетно важна мера за даљи развој пољопривреде и заустављање пражњења села и да је Влада Републике Србије предузела мере за бржи развој и организовање задруга.

- Програм ревитализације задругарства подразумева, у наредне три године, оснивање или ревитализацију постојећих 500 задруга. Износ средстава намењен за овај програм је 25 милиона еура, истакао је Кркобабић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић казао је да је развој задругарства заједнички задатак како државе, тако и локалних самоуправа, јер оснивањем нових и обновом рада постојећих задруга, корист морамо имати сви.

- Предности удруживања у задруге су повољнија набавка репро материјала, набавка опреме и механизације. Задруга омогућава организовану понуду робе на тржишту, континуитет у испоруци робе, док уједно оживљава рурални и економски развој, а смањује миграцију из сеоског у урбани део града, рекао је градоначелник Цветановић.

Након састанка, министар Кркобабић је  обишао задругу Зелена звезда у Винарцу, као и домаћинство Ивана Станковића који се бави повртарском производњом.

Кабинет министра без портфеља задуженог за регионални развој расписао је конкурс за доделу бесповратних средстава за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих у 2017. години, нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

Као подстицај за формирање нових земљорадничких задруга опредељено је максимално 6.250.000 динара, док ће за повећање обима производње, раст и нова запошљавања у постојећим бити издвојено до 12.500.000 динара по задрузи.

Како је наведено у конкурсу, финансираће се набавка животиња за повећање стада, вишегодишњих засада, опреме за производњу меса и млека, набавка опреме и пољомеханизације за повећење производње и унапређење квалитета воћа, поврћа и друге биљне производње, изградња објекта и набавка опреме за потребе повећања капацитета производње и обезбеђење више фазе прераде за познатог купца, те набавка опреме за повећање извоза и бољу тржишну позиционираност.

Рок за подношење пријава је 1. октобар. 


#   Лесковац   Горан Цветановић   пољопривреда   Јабланички округ   Влада Републике Србије   задруге   Милан Кркобабић   регионални развој
@CvetanovicG @Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима