Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кркобабић у Лесковцу: Наш циљ је да српско село не изумире

rssBookmark and Share

Лесковац 22.02.2018. Јужна Србија Инфо

Министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић и градоначелник Лесковца Горан Цветановић разговарали су јуче о даљиим улагањима у овај део Србије.

Кркобабић у Лесковцу: Наш циљ је да српско село не изумире

Поводо за посету министра Кркобабича била је реализација пројекта развоја задругарства, али је било речи и о другим темама од значаја за даљи развој Лесковца и Јабланичког округа.

“Наш циљ је да што више пољопривредника остане на својим имањима и да српско село не изумире. Град Лесковац помаже кроз субвенције нашим пољопривредним произвођачима. У овом временску периоду од кад смо преузели одговорност, преко 3320 пољопривредника је добило субвенције и град је за то издвојио 127 милиона динара. Кроз пројекат електрификације поља уложено је 66 милиона и изградјено преко 37 километара електро мреже. Око 220 газдинстава у 5 села је добило могућност да уместо дизел мотора користе електричну енергију и да уштеде од 3000 до 5000 евра по домаћинству, а већа домаћинства штеде и до 7000 евра“ рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић на конференцији за медије.

Први човек Лесковца је истаокао да локална смаоуправа подржава пројекта развоја задругарства.

„Савремени свет се не може замислити без задруга и задругарства.  Повртари из Лесковачког краја су познати као велики добри и узорни призводђачи. Ипак понекад на захтевном и пробирљивом тржишту није гаранција за успех. Зато удруживање у земљорадничке задруге представља један велики потенцијал пољопривреде и у сваком случају то може да утиче на смањење миграције из сеоског подручја. Задруга Зелена звезда из Винарца је добар пример удруживања у нашем крају. Формирани су пре десетак година и Град лесковац је у Зеленој звезди приметио потенцијал и зато смо им пруужили подршку за конкурисање на једном пројектном програму а то је програм подршке за спровођење мера за оснивање нових инвестициних пројеката задруга. 23 новембра 2017 године потписан је уговор о додели бесповраних средстава од 10,4 мил динара који значајно унапређују пословање. Веома сам захвалан што оваква задруга послује у нашем крају желим да се формира још већи број  задруга, да наставе свој рад са више успеха, министру Кркобабићу захваљујем што је препознао значај задруге и што један од ретких се бави овом темом која је значајна не само за лесковачки крај. Издвајање за пољопривреду је 1,3 % то сада није задовољавајуће Али нам је план све сегменте од комасације до чишћења напуштених винограда радимо ка томе и   наша обавеза у наредном прериоду је 5 %, када причамо о градском буџету уз јоћ већу помоћ и подршку Владе Србије „ истакао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Министар без портфеља Милан Кркобабић је је нагласио да очекује прве резултате улагања у задруге, али и да ће његово министарство конкурисати где се улаже новац и да ли је то донело конкретне економске ефекте.

„Ми смо дали 10,4 милиона за „Зелену звезду“ и желимо да видимо како и где су утрошена та средства, да видимо шта је купљено, шта је постављено, а онда ћемо кроз 5-6 месеци или годину дана опет доћи да видимо економске ефекте улагања. Хоћемо да у Србији дамо нови образац понашања. Улажемо, али хоћемо да видимо где, како и какви су ефекти. Пуно је новца отишло у различите делове Србије, грађани Србије то издвајају и најмање што могу је да захтевају и имају пуни увид у трошење таквих средстава. Овде на југу су поседи јако устињени, у просеку износе око 2,5 хектара. Тај усуд је императив формирања задруга, које значе удруживање малих произвођача, како би их учинили правим робним произвођачима. Ово је повртарски крај и мора остати тако, али то не значи да нећемо подизати индустријске објекте, него је то нешто што је примарно. Ово је тројни уговор и гледаћемо како је сваки динар утрошен. Ми идемо и корак даље, па говоримо и о контроли и анализи ефеката улагања. Приче о злоупотреби у старту морају бити одбачене и свако ко злоупотреби један једини динар мора да одговара“ нагласио је министар Милан Кркобабић на конференцији за медије у Лесковцу.

Након конференције министар Кркобабић и градоначелник Цветановић обишли су задругу „Зелена звезда“.


#   Лесковац   Горан Цветановић   пољопривреда   субвенције   задруге   Милан Кркобабић
@CvetanovicG @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима