Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: Министар пољопривреде Недимовић обећао електрификацију поља

rssBookmark and Share

Лесковац 26.10.2016. Јужна Србија Инфо

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је данас у Лесковцу да ће држава убудуће више улагати у пољопривредне производне капацитете.

Лесковац: Министар пољопривреде Недимовић обећао електрификацију поља

Он је, током посете хладњачи "Вуле комерц" у селу Шишинцу  која је проширила своје капацитет у оквиру данског програма за развој воћарства "Fruits &Berries", оценио да ће српски пољопривредници више зарађивати ако продају готове производе него сирово воће.

- Циљ нам је да не продајемо сирово воће, него да прерадимо па да извеземо. Овај пројекат "Fruits &Berries",  је вредан 8,5 милиона евра, а већ смо за две године његове реализације извезли робу у вредности од седам милиона евра. Приход од продаје сировог воћа је 1,3 милиона евра, а од прерађеног 5,6 милиона евра и зато ћемо још више улагати у производне капацитете", рекао је министар Недимовић.

Отправник послова данске амбасаде Мортен Сковгард Хансен, изјавио је да је пројекат допринео развоју воћарства на југу Србије.

- Допринели смо развоју овог дела Србије, пре свега запошљавању радника. Поред тога, задовољни смо што смо обучили велики број људи и што је успостављена боља сарадњa међу произвођачима“, казао је Мортен Сковгард Хансен.

Према речима градоначелника Лесковца Горана Цветановић, оваква предузећа потврђује да развој воћарства и прерађивачког сектора може и треба да буде један од приоритета државе.

- Ми узгајамо квалитетно воће, а са проширењем површина и улагањима у нове технологије производње и прераде могли бисмо да остваримо значајан  извоз на инострана тржишта, рекао је градоначелник Цветановић и напоменуо да је један од циљева локалне самоуправе да обезбеди услове да Лесковац буде важан откупни центар у коме ће се производити и прерађивати воће и поврће.

Реализацијом програма "Fruits &Berries" у последње три године на југу је отворено 70 хладњача, погона за топлу прераду и складишних објеката. Посао је у оквиру пројекта добило 820 људи од чега су две трећине жене.

Власник хладњаче "Вуле комерц" у Шишинцу Вукашин Ђорђевић, рекао је да не би успео да изгради хладњачу да није било данског програма помоћи воћарима.

-  Добро је што су на само пар стотина метара од хладњаче воћњаци наших коопераната тако да немамо проблем са сировином", оценио је Вукашин Ђорђевић.

Министар Бранислав Недимовић посетио је данас и недавно отворену радионицу за прераду меса МП Ђорђевић у Доњој Јајини.  Приликом ове посете рекао је да ће држава у наредној години издвојити 121 милиона за пројекат електрификације поља. 

Коментара: 0


#   Лесковац   Горан Цветановић   пољопривреда   електрификација   њиве   Бранислав Недимовић   поље
@CvetanovicG @


 


[ Додај коментар ]