Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Милан Простран: Објашњење за укидање субвенције на гориво нерационално

Bookmark and Share

06.03.2021. Бета

Објашњење да је субвенција за гориво од 1.200 динара по хектару пољопривредницима у Србији укинута због појефтињења горива је нерационално, рекао је данас стручњак за пољопривреду Милан Простран.

Милан Простран: Објашњење за укидање субвенције на гориво нерационално

Он је за Бету рекао да директна давања пољопривредницима морају бити дугорочна, бар пет година да би се омогућило планирање инвестиција.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде неће ове године дати субвенције за гориво јер је, како је јуче рекао министар Бранислав Недимовић, гориво појефтинио и да је та финансијска подршка била једнократна пошто је нафта 2019. године коштала 169 динара, а да је сада 16-17 динара јефтинија.

Недимовић је рекао да је и прошле године исплаћена та субвенција уочи избијања пандемије, пошто се није знало каква ће бити ситуација на тржишту енергената, али касније је дошло до драматичног пада цене дизела од 30 до 40 динара по литру.

Субвенције, које су десетак пута веће него у Србији даје и ЕУ, а пољопривредницима у Србији су неопходне да би повећали продуктивност и конкурентност", рекао је Простран.

Ниво агротехнике у Србији је, према његовим речима низак и пољопривредници ће, да би уштедели гориво, слабије обрадити земљиште што ће смањити род и конкурентност на либералном тржишту.

"Земље ЕУ за подршку пољопривреди издвајају до 40 одсто европског буџета", рекао је Простран.

Додао је да је раст пољопривреде прошле године био четири одсто у односу на претходну годину и да је требало "наградити".

Пољопривреда је, како је рекао, обезбедила и прехрамбену сигурност за време пандемије и логично је подржати је пре него неке секторе који "падају".

Бета


#   пољопривреда   субвенције   гориво   Бранислав Недимовић   Милан Простран
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима