Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пољопривредници могу да се пријаве за субвенције по хектару и за гориво

Bookmark and Share

02.03.2020. РТС

Пољопривредници од данас могу да се пријаве за субвеније по хектару и за гориво, а како кажу у Министарству пољопривреде новац ће бити уплаћен седам дана од подношења захтева. Држава ће исплатити 20 динара по литру, за 60 литара по хектару, а максимално до 20 хектара земљишта.

Пољопривредници могу да се пријаве за субвенције по хектару и за гориво

Опредељено је готово 10 милијарди динара за ове две мере – за давање по хектару и за давање за гориво, што ће бити довољно за око милион и 850.000 хектара ораница, односно 450.000 регистрованих пољопривредних газдинстава.

"Од јутрос у свим филијалама Управе за трезор пољопривредни призвођачи могу да да поднесу своје захтеве за давање по хектару и за давање за гориво и у року од седам дана од подношења захтева њима ће новац бити на рачуну", каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

На питање да ли су те мере довољне, министар каже да је у пољопривреди увек свега мало, али да су то исте мере као претходне године.

"Ја се надам да ћемо већ од јесени кроз измена наше законодавног система у области пољопривреде имати нека побољшања у овом сектору", додаје Недимовић.

Каже да је јако важно да се да се дефинише ко је то пољопривредни произвођач – да ли је то неко ко од тога живи и да они имају већа права него лица која се име успут баве.

За ову недељу најављено је објављивање очекиваних цена за 20 најзначајнијих пољопривредних производа.

"Најважније је да истражимо како тржиште у овом тренутку реагује, тржиште је доста добро сада позиционирано из угла Србије за већину ратарских култра. До краја недеље ћемо изаћи да очекиваним ценама, али иду април и мај, никад не можете да знате са природом како ће ићи. Уколико ствари буду биле добре, не буде било неких екстрема у погледу падавина или ектремних суша, можемо да очекујемо сасвим добру годину", рекао је Недимовић.

Позиву за субвенције за мале тракторе већ се одазвало 800 пољопривредника, али је велико интересовање и за велике машине.

"Позив за мале тракторе није завршен, траје до 31. маја, до сада има 800 апликација и ја очекујем да ћемо имати доста до 31. маја. Следеће недеље ћемо почети да исплаћујемо прве субвенције за тракторе", рекао је Недимовић.

Што се тиче великих трактора, одобрили смо у програму "Србија 2020-2025" 50 милиона евра за ову годину, додаје министар.

"Ја мислим да је то сасвим довољно да занављамо нашу механизацију и мислим да ћемо полако спуштати ту старост трактора која сада износи 19 година", нагласио је министар.

Указао је и да су завршена сва решења за 2019. годину а у наредних 15-20 дана свима ће бити новац на рачуну.

РТС


#   пољопривреда   субвенције   гориво   регистрација пољопривредних газдинстава   Бранислав Недимовић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима