Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poljoprivrednici mogu da se prijave za subvencije po hektaru i za gorivo

Bookmark and Share

02.03.2020. RTS

Poljoprivrednici od danas mogu da se prijave za subvenije po hektaru i za gorivo, a kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede novac će biti uplaćen sedam dana od podnošenja zahteva. Država će isplatiti 20 dinara po litru, za 60 litara po hektaru, a maksimalno do 20 hektara zemljišta.

Poljoprivrednici mogu da se prijave za subvencije po hektaru i za gorivo

Opredeljeno je gotovo 10 milijardi dinara za ove dve mere – za davanje po hektaru i za davanje za gorivo, što će biti dovoljno za oko milion i 850.000 hektara oranica, odnosno 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

"Od jutros u svim filijalama Uprave za trezor poljoprivredni prizvođači mogu da da podnesu svoje zahteve za davanje po hektaru i za davanje za gorivo i u roku od sedam dana od podnošenja zahteva njima će novac biti na računu", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na pitanje da li su te mere dovoljne, ministar kaže da je u poljoprivredi uvek svega malo, ali da su to iste mere kao prethodne godine.

"Ja se nadam da ćemo već od jeseni kroz izmena naše zakonodavnog sistema u oblasti poljoprivrede imati neka poboljšanja u ovom sektoru", dodaje Nedimović.

Kaže da je jako važno da se da se definiše ko je to poljoprivredni proizvođač – da li je to neko ko od toga živi i da oni imaju veća prava nego lica koja se ime usput bave.

Za ovu nedelju najavljeno je objavljivanje očekivanih cena za 20 najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda.

"Najvažnije je da istražimo kako tržište u ovom trenutku reaguje, tržište je dosta dobro sada pozicionirano iz ugla Srbije za većinu ratarskih kultra. Do kraja nedelje ćemo izaći da očekivanim cenama, ali idu april i maj, nikad ne možete da znate sa prirodom kako će ići. Ukoliko stvari budu bile dobre, ne bude bilo nekih ekstrema u pogledu padavina ili ektremnih suša, možemo da očekujemo sasvim dobru godinu", rekao je Nedimović.

Pozivu za subvencije za male traktore već se odazvalo 800 poljoprivrednika, ali je veliko interesovanje i za velike mašine.

"Poziv za male traktore nije završen, traje do 31. maja, do sada ima 800 aplikacija i ja očekujem da ćemo imati dosta do 31. maja. Sledeće nedelje ćemo početi da isplaćujemo prve subvencije za traktore", rekao je Nedimović.

Što se tiče velikih traktora, odobrili smo u programu "Srbija 2020-2025" 50 miliona evra za ovu godinu, dodaje ministar.

"Ja mislim da je to sasvim dovoljno da zanavljamo našu mehanizaciju i mislim da ćemo polako spuštati tu starost traktora koja sada iznosi 19 godina", naglasio je ministar.

Ukazao je i da su završena sva rešenja za 2019. godinu a u narednih 15-20 dana svima će biti novac na računu.

RTS


#   poljoprivreda   subvencije   gorivo   registracija poljoprivrednih gazdinstava   Branislav Nedimović
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima