Јужна Србија Инфо

Нема пара за повртаре

rssBookmark and Share

Врање 22.02.2014. РТС

Највећи проблем за већину приближно 15 хиљада регистрованих пољопривредних газдинстава у Пчињском округу je недостатак механизације, али и мале и удаљене парцеле. Општина за повртарску производњу не издваја средства.

Нема пара за повртаре

Производња поврћа је основно занимање породице Димковски из Жбевца код Бујановца. На 400 квадрата, у шест пластеника производе паприке, парадајз и краставце.

poljoprivreda u bujanovcu srecko dimkovski.jpg
Срећко Димковски

Годишње, како каже Срећко Димковски, "привреде" око 5.000 евра: "То што нам превиши, новац уложимо у производњу, обнову и механизацију."

Поврће продају на мало, на пијацама у Врању и Бујановцу.

"Кад повећаш производњу, овде на југу, не може да се прода", наглашава Далибор Димковски. "Џаба да се повећа производња, кад нема откупне станице."

Породица Халити из Великог Трновца се пре осам година са производње поврћа, која је постала неисплатива, преоријентисала на цвеће.

poljoprivreda u bujanovcuBujar Haliti.jpg
Бујар Халити

"Уложиш много - и семе је скупо, и репроматеријал, и тресет", објашњава Бујар Халити, пољопривредник из Великог Трновца, "али може да се живи."

Сваки пољопривредни произвођач у општини Бујановац у просеку има 2 до 3 хектара обрадиве земље. Највећи проблем је што су парцеле мале и доста удаљене једне од других.

Према речима Горана Стојановића из Левосоја, додатни трошкови су високи, нафта и остало што је потребно за производњу је скупо, а поврће немају где да продају. Парцеле су мале, "само за своју производњу".

Општина Бујановац је ове године из буџета је издвојила 12 милиона динара за развој пољопривреде. Средства ће уложити у сточарство, пчеларство и обуку пољопривредника.

"За повртарске културе и у прошлој и у овој години нема неких посебних издвајања", каже Стојанча Арсић, заменик председника Општине Бујановац. "То је оно што долази са стране, преко донатора."

На територији општине Бујановац има око три хиљаде регистрованих пољопривредних газдинстава. Власници више од половине старији су од педесет година.

Коментара: 0


#   Врање   Бујановац   Велики Трновац   Пчињски округ   поврће   пчеларство   Срећко Димковски   Бујар Халити   пољопривредник
@


 


[ Додај коментар ]