Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сотировски: Противградна опрема није у надлежности локалне самоуправе, ипак Град тражи начин да помогне

rssBookmark and Share

Ниш 20.07.2021. Јужна Србија Инфо

"Противградна заштита, ангажовање стрелаца као и надокнада штете, није у надлежности локалних самоуправа. Град Ниш још увек није радио процену штете после недавног невремена, што не значи и да неће", каже градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Како каже, Град ће размотрити да ли постоји могућност да помогне грађанима који су оштећени. Додаје да су за сада штету пријавили само власници аутомобила,а пољопривредници се нису јављали.

"Од 2015.године променом Закона о заштити од града локална самоуправа више нема обавезу ни да набавља ракете за протвградњу одбрану ни да плаћа стрелце јер је то право изгубила. Као локална самоуправа можемо Републичком хидрометеоролошком заводу да помажемо у проналажењу оних људи који ће бити стрелци“, казала је Драгана Сотировски.

Град који је средином протекле недеље падао нанео је штету власницима аутомобила који су ових дана пријављивали штету која им је нанета.

„Ми овог тренутка нисмо радили процену штете што не значи да нећемо радити. На основу броја грађана који су нам се јавили највећа је штета на аутомобилима од последице града. Пољопривредници нам се досад нису јављали. Видећемо на који начин и да ли уопште постоји могућност да помогнемо суграђанима. У овом случају град нема никакву одговорност и ми смо део те приче као локална самоуправа“, додала је Сотировски.

Један од проблема који се јавља у овом случају је и мањи број стрелаца јер из године у годину је све мање интересовања за овај посао и то на новоу целе Србије.

„Нека ово буде апел за људе који желе да буду стрелци, да буду део система РХМЗ-а, да нам се јаве а ми ћемо њихова имена проследити даље. Махом се ради о сеоским подручјима, станице нису на домак села, посао је врло одговоран јер у сваком тренутку стрелци морају да буду код куће или при тој станици, па се због тога мали број и јавља за овај посао“, истакла је Сотировски.

„Она је упутила апел свима који су заинтересовани за посао стрелаца да се јаве јер је то посао за који из године у годину влада смањено интересовање.

ВИДЕО


#   Ниш   пољопривреда   Драгана Сотировски   РХМЗ   град   противградна заштита
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима