Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sotirovski: Protivgradna oprema nije u nadležnosti lokalne samouprave, ipak Grad traži način da pomogne

rssBookmark and Share

Niš 20.07.2021. Južna Srbija Info

"Protivgradna zaštita, angažovanje strelaca kao i nadoknada štete, nije u nadležnosti lokalnih samouprava. Grad Niš još uvek nije radio procenu štete posle nedavnog nevremena, što ne znači i da neće", kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Kako kaže, Grad će razmotriti da li postoji mogućnost da pomogne građanima koji su oštećeni. Dodaje da su za sada štetu prijavili samo vlasnici automobila,a poljoprivrednici se nisu javljali.

"Od 2015.godine promenom Zakona o zaštiti od grada lokalna samouprava više nema obavezu ni da nabavlja rakete za protvgradnju odbranu ni da plaća strelce jer je to pravo izgubila. Kao lokalna samouprava možemo Republičkom hidrometeorološkom zavodu da pomažemo u pronalaženju onih ljudi koji će biti strelci“, kazala je Dragana Sotirovski.

Grad koji je sredinom protekle nedelje padao naneo je štetu vlasnicima automobila koji su ovih dana prijavljivali štetu koja im je naneta.

„Mi ovog trenutka nismo radili procenu štete što ne znači da nećemo raditi. Na osnovu broja građana koji su nam se javili najveća je šteta na automobilima od posledice grada. Poljoprivrednici nam se dosad nisu javljali. Videćemo na koji način i da li uopšte postoji mogućnost da pomognemo sugrađanima. U ovom slučaju grad nema nikakvu odgovornost i mi smo deo te priče kao lokalna samouprava“, dodala je Sotirovski.

Jedan od problema koji se javlja u ovom slučaju je i manji broj strelaca jer iz godine u godinu je sve manje interesovanja za ovaj posao i to na novou cele Srbije.

„Neka ovo bude apel za ljude koji žele da budu strelci, da budu deo sistema RHMZ-a, da nam se jave a mi ćemo njihova imena proslediti dalje. Mahom se radi o seoskim područjima, stanice nisu na domak sela, posao je vrlo odgovoran jer u svakom trenutku strelci moraju da budu kod kuće ili pri toj stanici, pa se zbog toga mali broj i javlja za ovaj posao“, istakla je Sotirovski.

„Ona je uputila apel svima koji su zainteresovani za posao strelaca da se jave jer je to posao za koji iz godine u godinu vlada smanjeno interesovanje.

VIDEO


#   Niš   poljoprivreda   Dragana Sotirovski   RHMZ   grad   protivgradna zaštita
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima