Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тешка година за пчеларе у Топличком округу

rssBookmark and Share

Прокупље 31.10.2017. Јужна Србија Инфо

Удружење пчелара “Пчелица” као и у предходних једанаест, и ове године организовало је продајну изложбу меда и пчелињих производа. На овој јединственој манифестацији, поред пчелара из Прокупља, присуствовали су и представници из Лесковца који су пчеларима понудили своје различите производе неопходне за добру и квалитетну производњу меда.

Тешка година за пчеларе у Топличком округу

Председник удружења, које има око 80 чланова, Вукић Јоксимовић рекао је да је прошла година била лоша за пчеларе, а да је ова била још тежа.

- Кишовито време и мраз у фазама цветања и вишемесечна суша нанеле су велике штете пчеларима. Прокупачки пчелари због тога нису могли да покрију ни основне трошкове овогодишње производње, изјавио је он и додао да се у пчелињацима појавила болест “америчка куга” и “вароза”.

Он је прокупачким пчеларима  препоручио да сваку сумњу на било какву болест у пчелињацима пријаве ветеринарским станицама или Ветеринарском институту у Нишу како би се спречило њихово ширење.

- Без обзира на многобројне апеле, прописе и молбе самих пчелара неконтролисано и нестручно третирање довело је до угинућа великог броја пчела у пчелињим друштвима, изјавио је Јоксимовић додавши да  током предстојећег зимског периода треба предузети све неопходне мере како би се сачували пчелињаци.

- Пчеларством се бавим више од 50 година. Било је лоших година, али ова је била најтежа. Без обзира на ову чињеницу љубав према пчеларству је нешто што се само пожелети може и због тога  ћу и даље наставити да се бавим овим послом, рекао је Божидар Војиновић и додао да је у интересу и пчелара и воћара да међусобно сарађују.   

Коментара: 1


#   Прокупље   мед   пчеларство   Вукић Јоксимовић   Удружење Пчелица   изложба меда   Божидар Војиновић
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Pera, 01.11.2017.:
    A naredna će biti još gora od ove godine.
    Još par godina I neće imati vise ni pčela a kamoli meda.
    Izvrnite malo glave ka nebu,prskaju vas kao vaške !!! Ne samo da nećete imati meda nego nećete imati ni života vise!


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима