Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Приноси меда у Топлици слабији од очекивања

rssBookmark and Share

Прокупље 28.08.2021. Јужна Србија Инфо

Пчелари Прокупља и Топлице истичу да нису задовољни приносом меда ове године. Разлог томе што неће моћи да покрију трошкове производње су временске прилике, које нису ишле на руку пчеларима.

Фото: Град Прокупље
Фото: Град Прокупље

Пролећни мраз, кишовито и влажно време током маја и изузетно високе температуре у јуну, највећи су разлози што су овогодишњи приноси меда знатно мањи од очекиваних, изјавио је дугогодишњи пчелар Добрица Трмчић из села Меровац, који се пчеларством бави више од 40 година и члан је Пчеларског друштва „Пчелица“.

Он сматра,  да ће пчелари који су кошнице возили на пашу, а њих је мали број, имати приносе који ће делимично покрити трошкове производње.

Да би се кошнице припремиле за зиму пчелари би прихрану требало  да обаве најкасније до 15. септембра, а задње третирање против болести варое током новембра.

И пред тога што је ова година била лоша, као и претходне две, прави пчелари  ће наставити  да се баве пчеларством. Прави, домаћи мед и други производи од меда,изузетно су тражени на домаћем и иностраном тржишту. Због тога би препоручио пчеларима да, без обзира на слабе овогодишње приносе, наставе да се баве овим послом и да обаве све што је потребно, како би пчелиња друштва  дочекала зиму, нагласио је Трмчић.


#   Прокупље   Топлички округ   мед   пчеларство   Удружење пчелара   Удружење Пчелица
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима