Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У сезони прскања воћњака треба заштитити пчеле, поручују стручњаци у Топлици

rssBookmark and Share

Прокупље 14.04.2022. Јужна Србија Инфо

Поводом почетка сезоне прскања воћњака, која се поклапа са ударном пчеларском сезоном, из Градске управе саветују да се обрати пажња на апеле Управа за заштиту биља и пчеларске организације како би се спречило тровање пчела и позивају пчеларе, воћаре и ратаре да у том циљу сарађују.

Илустрација
Илустрација

Потребно је нагласити да се средства за заштиту морају користити у складу са декларацијом истакнутом на сваком препарату, затим да је потребно да та средства не буду коришћења у време цветања, што нарочито важи за инсектициде пошто је дозвољена употреба оних који су отровни за пчеле пре и после цветања, а не у самој фази цветања, истичу стручњаци за заштиту биља.

Према њиховим речима постоје пољопривредне културе на које ратари и воћари треба посебно да обрате пажњу приликом прскања као што су неке траве у воћњацима које приликом цветања могу да привуку пчеле, па би их и требало одржавати кошењем, а не употребом пестицида, а треба и посебно обратити пажњу на третирање канала хербицидима, који нису толико отровни за пчеле, али је проблем што оне које повуку те мирисе неће бити примљене назад у кошнице, наводе фитофармацеути.

Они  истичу да у таквим ситуацијама пчелари морају на време да обавештавају воћаре ако имају пчеле у близини, док воћари и ратари морају на време да обавештавају пчеларе када ће тачно користити средстава за одржавање биља.

Пчелари подсећају на значај пчела и да су, поред тога што доносе своје здраве производе, оне веома важне и као опрашивачи, а притом доносе боље приносе, више уља у уљарицама, као и квалитетне и уједначене плодове, што све утиче и на приходе  пољопривредника.

Тако једна пчелиња заједница донесе и до 500 евра профита, од чега пчелару припадне свега један и по до три одсто у виду пчелињих производа, кажу пољопривредни стручњаци.

Како наводе пчеле повећавају принос уљане репице и до 50 одсто, па апелује на произвођаче да никако не користе средства за заштиту која су отровна нарочито током цветања биљака.

Такође, апелују и да се придржавају и других заштитних мера, као што су коришћење прскалица са адекватним дизнама, као и да третирање буде рано ујутру и касно увече када пчеле нису активне.

Као проблем  у овој области јавља се и третирање комараца, нарочито из ваздуха, када закон предвиђа затварање пчела што може да доведе до њиховог гушења, док је пресељење на локацију даљу од пет километара готово немогуће, па се као решење овог проблема налаже  укидање третирање комараца из ваздуха, већ само са земље.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички округ   воће   пчеларство   Градска управа   Удружење пчелара   пчеле
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима